среда, 12. децембар 2018.

Откривен Споменик утемељивачима српске кошарке на Калемегдану

Заменик градоначелника Горан Весић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и председници кошаркашких савеза Србије и Француске Предраг Даниловић и Жан-Пјер Сиута свечано су данас на теренима Малог Калемегдана открили Споменик утемељивачима српске и југословенске школе кошарке. 

Споменик је подигнут на иницијативу бивше репрезентативке Наташе Ковачевић у знак сећања на нашу кошаркашку репрезентацију која се квалификовала на прво Светско првенство 1950. године у Буенос Ајресу, а коју је предводио француски стручњак Анри Хел.

Догађају су присуствовали француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолини, председник ФИБА Европе Тургај Демирел, директор Кошаркашког савеза Француске Горан Радоњић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић, представници клубова „Црвене звезде” и „Партизана”, као и потомци кошаркаша те чувене репрезентације. 

Такође су били присутни заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, в.д. градског секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић, в.д. секретара за културу Иван Карл, в.д. директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић и директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић.

Весић је захвалио Наташи Ковачевић на сјајној идеји коју су, према његовим речима, подржали Град Београд и Министарство омладине и спорта.

– Београд је поносан што има прилику да подигне споменик у част најпопуларнијем спорту у Србији. Ако неки спорт заслужује споменик, онда је то је кошарка, јер је то национални спорт код нас. Такође, овим чином срушена је ограда која је раздвајала терене вечитих ривала, и то је прави потез. То није мала ствар у Србији. То је нова наша заједничка победа – закључио је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је ово други споменик пријатељства Србије и Француске у Београду, као знак повезаности две земље.

– Србију и Француску не повезује само кошарка већ и стогодишње пријатељство и веза два народа још из Првог светског рату – поручио је Весић, уз напомену да ће наредне године београдске улице добити називе по творцима српске кошарке.

Први човек КС Србије Предраг Даниловић изјавио је да је поносан.

– На овим теренима сам играо, на „Партизановим” и „Звездиним”. Драго ми је што је баш овде постављен споменик који на прави начин обележава пријатељство два народа, али и савеза – истакао је Даниловић.

Његов колега из КС Француске Жан-Пјер Сиута нагласио је да му је част што је у Београду на оваквом догађају.

– Када сам био дете, имао сам велико поштовање за све легенде са ових простора. Нисам могао да претпосавим да ћу присуствовати оваквом чину у земљи која је изнедрила толико асова – рекао је Суита.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да Србија зна да поштује традицију.

– Данас шаљемо поруку пријатељства, заједништва, да можемо много да урадимо. Овде је рођена идеја, покрет, многи су се угледали на њих. Кошаркаши и кошаркашице на најбољи начин представљају Србију – подсетио је Удовичић.

Репрезентацију тадашње Југославије, која се квалификовала на СП у Аргентини, чинило је 13 кошаркаша „Црвене звезде” и „Партизана”: Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Милорад Соколовић, Александар Гец, Ладислав Демшар, Срђа Калембер, Тулио Роклицер, Драган Гоџић, Мирко Марјановић, Лајош Енглер и Волмош Лоци.

Француски стручњак Анри Хел је тада постао једини тренер који је истовремено водио четворицу великана српске кошарке и чланове Куће славних ФИБА – Поповића, Станковића, Шапера и Николића.