недеља, 13. јануар 2019.

Београд помаже Косовској Митровици

Заменик градоначелника Београда Горан Весић састао се данас у Косовској Митровици са председником Српске листе Гораном Ракићем и српском народу на Косову и Метохији поручио да је Београд уз њих и да жели да им помогне.

– Наша посета има и симболички, али и конкретан значај, јер смо се договорили шта ћемо у наредном периоду учинити како би наш народ на КиМ опстао и имао квалитет живота макар једнак ономе какав имају грађани у другим деловима Србије – рекао је Весић новинарима.

Како је истакао, Град Београд ће помоћи да се заврши једна од зграда за становање људи који су због онога што се десило на простору Косова и Метохије остали без станова.

Такође, како је истакао, договорено је да и београдске општине потпишу споразуме са српским срединама и да свака од 17 београдских општина преузме бригу о једној од српских средина на територији КиМ.

– На тај начин желимо да српски народ на КиМ види да постоји неко ко ће бринути о њима – рекао је Весић.

Он је навео да је договорено и да се креира посебан програм за младе из српских средина са Косова и Метохије.

– Током лета ћемо као Град Београд организовати долазак деце са територије КиМ у Београд у коме ће провести од седам до десет дана, обилазити државне институције и верске објекте, упознавати се са главним градом јер, нажалост, због свега што се дешава, део њих никада није био у Београду и мислим да је веома важно да стекну везу са матицом – истакао је Весић.

Како је додао, Град Београд на овај начин жели да пошаље поруку и другим локалним самоуправама на територији Србије да дају свој допринос и помогну свом народу на КиМ.

Весић је Србима са Косова и Метохије поручио да је Београд уз њих у овим тешким тренуцима и да жели да им помогне.

Подсетио је да председник Србије Александар Вучић покушава да нађе решење за КиМ и додао да је Србија веома стрпљива и да на провокације Приштине одговара мирно, иако су, каже, провокације такве да миран одговор није једино решење.

– Трудимо се да на провокације одговоримо мирно. Свесни смо тога да нас чека историјски договор са Албанцима, јер је то једино решење за трајан мир на Балкану – подвукао је Весић.

Горан Ракић је истакао да су грађани уплашени.

– Оно што нас охрабрује, то је да данас са нама није само Весић са својим сарадницима, већ, као и до сада, уз нас је Београд, држава Србија, председник Вучић и свима желим да захвалим уз наш познати поздрав: „Јер одавде нема назад” – рекао је Ракић.

Он је додао да, нажалост, у јужној Митровици не живи ниједан Србин и да је то политика коју спроводи Приштина и коју би желели да спроводе и у северном делу Митровице.

– Ти њихови планови им се неће остварити. Ми остајемо овде, јер, као што сам и рекао, одавде нема назад – поручио је Ракић, изразивши уверење да без помоћи државе Србије, Срби не би живели у енклавама.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић поручио је Србима на КиМ да могу да буду охрабрени данашњом посетом.

– Поред свих такси и мера којима се угрожава основно људско право наших суграђана на све основне услове живота, ту су Београд, Србија и ови људи који показују солидарност када је тешко – додао је он.

Током посете КиМ, Весић је обишао Ммост на Ибру, Споменик кнезу Лазару и Факултет техничких наука, а од домаћина у Косовској Митровици на поклон је добио грб Косовске Митровице и слику Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици.