среда, 16. јануар 2019.

Весић: Град Београд активан у процесима безбедности учесника у саобраћају

Заменик градоначелника Горан Весић, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и представник Саобраћајног факултета Норберт Павловић представили су данас резултате Студије истраживања утицаја људског фактора на настанак саобраћајних незгода на прелазима пута преко пруге на територији града Београда, са предлогом мера за повећање нивоа безбедности.

Весић је истакао да верује да ће студија преко приручника „Буди опрезан” помоћи ауто-школама и младим возачима да се изборе са ситуацијама на пружним прелазима које су посебно актуелне после несреће која се недавно десила на југу Србије.

– Брошура садржи информације о аутоматским уређајима за осигурање пружних прелаза, примере опасних ситуација на пружним прелазима, начине функционисања семафора и полубраника, примере карактеристичних саобраћајаних незгода, као и тест питања која су важна у овом сегменту саобраћајне обуке – указао је Весић у Скупштини Града Београда.

Он је подсетио да је у Београду ситуација у саобраћају све компликованија и захтевнија због повећања броја аутомобила, који се на годишњем нивоу повећава за скоро 50.000 новорегистрованих возила.

– Чињеница је да морамо да обратимо много већу пажњу на образовање возача, посебно младих и неискусних. Недовољно се води рачуна о бициклистима и мотоциклистима којих је све више у Београду – истакао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да је Град Београд финансирао четири студије, међу којима је и последња о безбедности на пружним прелазима. 

– Као Град Београд и део одговорног друштва осећамо потребу, иако немамо формалне надлежности, да учествујемо у овим процесима. Такође је пре четири године идентификовано око 250 опасних зона у рејону школа, а до сада је стручно решено 150 зона. Резултат је да је сваке године све мањи број страдале деце у саобраћају – указао је Весић и додао да је успех ако се спасе и један живот без обзира на уложени новац.

Он је захвалио Секретаријату за безбедбност саобраћаја и Савету за безбедност саобраћаја Града Београда на акцијама и едукацијама које спроводе и најавио даља улагања у тој области.

Секретар Рафаиловић је истакао да је примарна дужност Секретаријата за саобраћај безбедност учесника у саобраћају и захвалио заменику градоначелника на подршци коју пружа том секретаријату и Савету за безбедност саобраћаја. Такође је истакао да се све активности изводе у координацији са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Саобраћајним факултетом.

Када је реч о теми, Рафаиловић је навео да су саобраћајне несреће на пружним прелазима релативно ретке, али резултирају најтежим последицама.

– Сведоци смо шта се десило пре извесног времена на југу Србије. Посебно је важно нагласити да су те последице нарочито битне за возаче и путнике у друмским возилима због чега и изазивају посебну позорност у систему безбедности саобраћаја – указао је ресорни секретар.

Он је прецизирао да на територији престонице постоји 120 пружних прелаза, да је 2015. године урађена Студија безбедности саобраћаја у зонама пружних прелаза која је показала да су возачи друмских возила допринели настанку саобраћајних незгода у више од 90 одсто случајева. На основу тих истраживања реализована је заједно са Саобраћајним факултетом у Београду и ова студија, чији је један од резултата и приручник „Буди опрезан”, намењен ауто-школама.

Догађају су присуствовали чланови Савета за безбедност саобраћаја Града Београда, Саобраћајног факултета у Београду и „Железница Србије”.