понедељак, 21. јануар 2019.

Весић: ПКБ у децембру платио граду дуг за порез од скоро 720 милиона динара

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је компанија ПKБ 14. децембра прошле године платила Граду Београду целокупан основни дуг на име пореза на имовину који годинама није плаћан.

– Kомпанија ПKБ је 14. децембра уплатила у буџет града 719.525.041,34 динара, што је био њихов основни дуг на име пореза на имовину који годинама није плаћан – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Град Београд 4. јануара са компанијом ПKБ потписао споразум о одлагању плаћања преосталог дуга, у износу од 198.920.081,16 динара, који се односи на неплаћене камате у складу са Законом о пореском поступку и администрацији.

– По том споразуму ПKБ је дао банкарску гаранцију на износ целокупног дуга. Половина дуга се плаћа у три једнаке рате (15. јануара, 15. фебруара и 15. марта) по 33.158.179,93 динара. Прва рата је уплаћена на време, а уколико ПKБ буде измирио све три рате на време, отписује се других 50 одсто дуга. Ову погодност коју пружа закон могу да користе сва правна и физичка лица – рекао је заменик градоначелника.

Према његовим речима, чињеница да је ПKБ измирио сва дуговања на основу пореза на имовину јасно говори због чега је добро што је ову компанију купио респектабилан страни инвеститор.

– Компанија ПKБ је само Граду Београду дуговала на име пореза на имовину 918 милиона динара односно 7,8 милиона евра. Kолико је то велики новац, најбоље показује податак да ће изградња комплетне кишне и фекалне канализације на левој обали Дунава коштати око 48 милиона евра – рекао је Весић.