петак, 8. фебруар 2019.

Почело рушење троспратног бесправног објекта на Ади Хуји који се налази на траси метроа

Градска грађевинска инспекција је данас у 10 сати започела уклањање бесправног троспратног објекта површине око 1. 600 квадратних метара, изграђеног на будућој траси метроа у Вишњичкој бб, на општини Палилула, саопштено је из Секретаријата за инспекцијске послове.

Инспектори овог секретаријата су на терену и прате започето извршење. Рушење овог објекта као првог у низу, је резултат вишемесечног ангажовања Градске грађевинске инспекције у борби против бесправне градње, након што је граду Београду поверено вршење инспекцијског надзора.

Ступањем на снагу новог Закона о планирању и изградњи дана 6. новембра 2018. године, надлежност грађевинске инспекције на територији града Београда је поверена Секретаријату за инспекцијске послове Градске управе града Београда, односно инспекцијски надзор у области грађевинске инспекције се више не врши у градским општинама.

Од ступања на снагу наведеног закона, Градска грађевинска инспекција је извршила затварање преко 130 бесправних градилишта на територији града Београда. Надлежним тужилаштвима је поднето преко 110 кривичних пријава због основа сумње да је учињено кривично дело „грађење без грађевинске дозволе”. Према подацима из тужилаштава до сада је правноснажно осуђено око 30 лица која су и поред обуставе наставила са бесправном градњом не само на новчане казне већ и условно што значи да ако понове кривично дело иду на извршење затворске казне, а за преостала лица поступци су у току.