петак, 22. фебруар 2019.

Конкурс за женско иновационо предузетништво презентован на факултету МЕФ

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић презентовао је данас на Факултету за примењени менаџмент, економију и финансије (МЕФ) актуелни конкурс за женско иновационо предузетништво са наградним фондом од пет милиона динара. 

Петронијевић је истакао да је превасходни циљ данашње презентације да се студентима представе постојећи програми Града Београда и Републике Србије путем којих могу да науче како да искористе прилику и дођу до средстава за покретање сопственог бизниса. 

– Град Београд наставља са организацијом такмичења за почетнике у бизнису. Као и сваке године, промоцију смо започели на факултетима Универзитета у Београду и у приватним високообразовним установама, а данас смо на Факултету за примењени менаџмент, економију и финансије. Желимо да што више младих људи, студената са иновативним идејама чују за програме Града Београда и Републике Србије. На конкурсу за женско иновационо предузетништво прва награда износи два милиона динара, друга 1.200.000, трећа 800.000, четврта 600.000 динара, а пета 400.00 динара – рекао је Петронијевић. 

Према његовим речима, тимови са најбољим идејама који не буду освојили награде, добиће место у Научно-технолошком парку Звездара на шест месеци, као и менторе који ће им помоћи у проналажењу правог пута у бизнису. 

– Свако ко се пријави на конкурс сигурно ће имати прилику да стекне нова знања и вештине, али и да научи, примера ради, како се прави бизнис план, уз могућност тестирања своје идеје на тржишту. Позивам све заинтересоване, пунолетне младе људе да се пријаве, а једини услов је да вођа тима буде женског пола. Ово је позитивна дискриминација према нашим суграђанкама, као што ће и будућа такмичења имати одређене специфичности – додао је Петронијевић. 

Професор Миодраг Брзаковић, председник Савета факултета МЕФ, истакао је изузетан значај данашње презентације конкурса за женско иновационо предузетништво јер се, како је рекао, на овај начин подстиче иновативна делатност код младих људи. 

– Наши студенти су показали интересовање, а ово је идеална прилика да млади људи виде шта значи добар тимски рад и како да имплементирају знања стечена на факултету. Креативност је покретач свих добрих идеја и наш факултет ће, у сарадњи са градским институцијама, дати подршку свим младим људима са добрим идејама – рекао је Брзаковић. 

Студент и стипендиста МЕФ-а Никола Опачић је пре две године учествовао на такмичењу за најбољу старт-ап идеју са производом „паметна кутија за лекове”. 

– Овакви конкурси су савршена прилика да млади људи спроведу своје идеје у дело. „Паметна кутија за лекове” је био производ мог тима који је заузео друго место. У питању је уређај који подсећа људе да би требало да узму терапију звучним сигналом, док визуелни индикатор показује који лек би требало да попију. Оно што овај производ чини јединственим је чињеница да шаље смс поруку особи која је одговорна уколико пацијент на време не прими терапију – рекао је Опачић.