среда, 13. март 2019.

Градоначелник Радојичић: На свако посечено стабло, посадићемо више нових

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да ће уместо сваког дрвета које је у парковима Ушће и Калемегдан посечено због планиране изградње гондоле бити посађено више нових.

ЈКП „Зеленило – Београд” јуче је започело сечу стабала на територији општина Стари град и Нови Београд, на планираној траси гондоле која ће повезивати Калемегдан и Ушће. Градоначелник Радојичић објашњава да је томе претходила сагласност Стручне комисије, коју је оформио Секретаријат за комуналне и стамбене послове, а која је извршила увиђај на терену и утврдила накнаду за посечена стабла.

– Стручну комисију чине и ЈКП „Зеленило – Београд” и Секретаријат за заштиту животне средине. На основу њиховог извештаја, градске општине Стари град и Нови Београд су издале решење по којем је „Зеленило – Београд” отпочело са сечом 108 стабала на Новом Београду и 47 на Старом граду. У овом процесу поштујемо процедуру, а што је подједнако важно, уважавамо и мишљења стручњака – истакао је Радојичић.

Он је објаснио да је политика Града Београда да се на свако посечено стабло посади барем два, као и да свако правно или физичко лице које захтева сечу стабала мора да обезбеди новац за то. Због тога је ЈП „Скијалишта Србије” Београду уплатило 25,2 милиона динара, што може бити искоришћено само за те намене.

– Садња нових 300 стабала у зони у којој су посечена почиње већ сутра. До краја године, Београд ће бити богатији за више хиљада стабала – најавио је Радојичић.