четвртак, 18. април 2019.

Весић: Од данас слике уметничких дела на засторима током реконструкције фасада

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Град Београд донео одлуку да се убудуће на засторима којима се прекривају фасаде у току обнове штампају слике  уметничких дела из збирке Народног музеја у Београду. 

– Град Београд је донео одлуку да убудуће на засторима којима се прекривају фасаде које се реконструишу буду одштампане слике уметничких дела из збирке Народног музеја. Јуче смо поставили први такав затор на фасади коју реконструишемо на Косанчићевом венцу. Наредних месеци у ужем центру Београда и центру старог језгра Земуна  обновљамо више од 90 фасада зграда које представљају споменике културе и као такве су под заштитом државе. На засторима свих ових фасада биће постављене слике уметничких дела, а већ наредне недеље грађани ће моћи то да виде у Бранковој улици, где реконструишемо све фасаде са десне стране у правца ка Новом Београду – рекао је Весић.

Он је додао да ће на засторима који ће прекривати фасаде бити одштампане реплике најпознатијих дела српских уметника попут Паје Јовановића, Саве Шумановића, Милене Павловић Барили, Милана Коњовића, али и других домаћих и страних великана чија су дела изложена у Народном музеју. Поред слика, на засторима ће стајати и информације о музеју и одређеном уметнику. 

На тај начин, како је истакао, скренућемо пажњу грађана на та импресивна дела и подстаћи их да посете Народни музеј где ће моћи да погледају оригинална дела те драгоцене збиркере. 

– Јуче је почела обнова фасаде зграде у Улици краља Петра 1, а на застору који је прекрива одштампана су чувена дела, „Плава врата” Милана Миловановића из 1917. године и „Дереглије на Сави” Надежде Петровић из 1907. године, тако да ће Београђани и наши гости који посећују Косанчићев венац моћи да се упознају са нашом културом – рекао је Горан Весић.

За санацију угрожених и архитектонски највреднијих фасада задужен је Секертаријат за стамбено-комуналне послове који радове обавља у сарадњи са предузећем „Градско стамбено”. 

– С обзиром на то да су зграде заштићене као културна добра, реконструкција и ревитализација фасада неће мењати изглед, већ ће им само вратити некадашњу лепоту и стари сјај. Град Београд брине о свом наслеђу и већ годинама ради на обнављању објеката од изузезног значаја и заштити споменика културе, тако да обнова ових фасада представља само један корак у очувању културних добара која осликавају богату историју наше престонице – истакао је Весић.