четвртак, 25. април 2019.

Завршен конкурс за београдске вртиће, стигло 18.878 захтева

На конкурсу за место у београдским вртићима, који је данас окончан, стигло је 18.878 захтева родитеља и старатеља, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– То је око 620 захтева мање у односу на прошлу годину, а будући да имамо више слободних места, уз наставак суфинансирања боравка у приватним вртићима, реално је да од септембра немамо листу чекања деце која имају приоритет при упису, што ће бити први пут – рекао је Гак.

Он је објаснио да сада велики посао чека уписне комисије које ће до 20. маја рангирати пријаве, те да захтева максималну транспарентност процеса и поштовање прописаних критеријума.

– У овом процесу нема места пропустима – рекао је Гак.

Како је истакао, од броја укупно пристиглих захтева треба одузети неколико хиљада, будући да се међу њима налазе и предшколци за које је програм по закону обавезан, али конкуришу да би се евидентирали, као и да у просеку сваке године има око 1.000 дуплих захтева родитеља који их подносе у више установа.

Гак је истакао да је око 46 одсто захтева стигло електронским путем и поручио да ће се отварати још места у државним вртићима, пре свега градњом монтажних вртића за осам објеката која ускоро почиње, али и наставком адаптације погодних простора.

Гак је рекао и да након објављивања прелиминарне листе деце која су добила место почиње рок за жалбе, који ће трајати до 29. маја.

– Коначну листу уписане деце имаћемо 7. јуна – рекао је Гак.

Он је поручио да ће Секретаријат за образовање и дечју заштиту током лета одобравати и до 20 одсто проширења капацитета тамо где за то постоје могућности.

– Број пристиглих захтева за место у државним вртићима говори нам да смо пик раста интересовања превазишли и да сада можемо очекивати смиривање тражње, нарочито имајући у виду чињеницу да смо премашили 70 одсто обухвата деце предшколским образовањем, што је велики успех за само неколико година – рекао је Гак.

Конкурс за 7.900  слободних места у 306 београдских вртића био је отворен од 8. до 25. априла.