четвртак, 16. мај 2019.

Усвојено више планских докумената

Скупштина града донела је на данашњој седници 12 важних планских аката, а реч је о плановима детаљне регулације за поједине зоне, као и о изменама постојећих планова. Такође, усвојене су и одлуке да се израде или допуни још 14 планова.

Како је тим поводом истакао главни урбаниста Марко Стојчић, план детаљне регулације за Парк пријатељства на Ушћу дефинисаће коначни развој овог парка.

– Он је једна од најважнијих зелених површина града Београда и уз гондолу која треба да буде изграђена, добиће сасвим нови смисао. Будући капацитет гондоле дозволиће да се побољша саобраћајна веза између овог дела града и Калемегдана, што ће утицати и на смањење броја аутомобила и побољшање еколошке ситуације у граду. Парк ће бити и додатно озелењен и обогаћен квалитетним рекреативним садржајем – истакао је Стојчић.

Говорећи о тунелској вези између Савске и Дунавске падине која обухвата делове општина Стари град, Савски венац и Палилула, Стојчић је рекао да је у изради овог плана учествовало више од 200 стручњака.

– Желели смо изводљиво решење које неће угрозити дешавања на улазу и излазу из тунела. Сигруни смо да ћемо подземном везом у дужини од два километра смањити трошкове реконструкције улица, уштедети гориво, а у централној зони омогућити да се смањи загађење и да се еколошки опорави – рекао је Стојчић.

Као један од веома важних планова, Стојчић је поменуо и план детаљне регулације за израду постројења за пречишћавање отпадних вода „Велико Село” – прва фаза на Палилули, за који је истакао да представља једну од обавеза на путу ка Европској унији.

Међу усвојеним плановима детаљне регулације су подручја између неколико улица у општини Чукарица, комерцијална зона између саобраћајнице Т6, Цара Душана и Банатске у Земуну и делови Зевздаре, Земуна и Вождовца.

Одборници су донели и план детаљне регулације за израду топловодне мреже од санитарне депоније у Винчи до топлана „Коњарник” и „Миријево” на територији Гроцке и Звездаре.