уторак, 21. мај 2019.

Радојичић: Лик и дело патријарха Павла трајаће заувек

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је вечерас у Шестој београдској гимназији свечаној академији поводом обележавања Дана патријарха Павла. Одавању почасти блаженопочившем патријарху, који је био ђак ове школе, присуствовали су патријарх српски Иринеј, надбискуп Станислав Хочевар, председник општине Звездара Милош Игњатовић са сарадницима, црквени великодостојници, професори и ђаци Шесте београдске гимназије, као и поштоваоци лика и дела покојног патријарха Павла.

Радојичић је истакао да му је посебно драго што се академија одржава у школи јер млади могу пуно да науче из порука патријарха Павла и нађу одговоре на многа питања које себи постављају. 

– Патријарха Павла најбоље можемо описати у три речи које важе и за ову школу: љубав, светлост и живот. На мене је посебно јак утисак оставила његова једноставност, скромност и простодушност. Имао сам ту част да се са њим сретнем два пута и то су за мене светли тренуци које ћу заувек памтити. Он је имао дар да лечи душе људи и вероватно га је тај порив терао да упише Медицински факултет, али воља божја је била да он лечи у цркви, молитвама, беседама и говорима. Све речи којима цитирамо патријарха Павла увек звуче на другачији начин, снага његових речи је у једноставности, попут сад већ чувене „будимо људи” које имају божанску снагу. На мене су снажан утисак оставиле и његове речи о мудрости и доброти и мислим да је та порука посебно важна за високошколце и надарене ђаке, какве је ова школа имала и сада школује: „Мудрост коју симболизује змија је врло опасна уколико је не прати доброта коју симболизује бог”. Једино у тој равнотежи можемо постићи добро и за нас као народ и за појединца који носи те особине. Сетимо се молитви и подршке у најтежим тренуцима за српски народ током рата када нас је позивао да нађемо снаге и будемо достојни, подсећања на породицу која нам даје снагу, на васпитање младих генерација и других порука. Зато су овакви догађаји важни, јер свих његових порука треба да се сећамо и да оне остану у вечности – казао је Радојичић.

Патријарх Иринеј је нагласио да је покојни патријарх Павле личност која је имала значајну улогу у нашем времену. Он је истакао да су његове врлине биле смирење и кроткост.

– Имао сам прилику да га упознам још као гимназијалца и какав је био онда као Гојко Стојчевић такав је остао читавог свог живота. Живео је најобичнијим људским животом и све што је могао да уради за сeбе, није никада тражио од других, а чак се и бавио неким занатима, сам за себе. Београђани га памте као некога ко се возио аутобусом и тролејбусом док је ауто нерадо користио. Никакав положај га није гордио, наставио је да живи једноставним животом. Реченица „будимо људи” није за њега била обична, он је тако заиста мислио, имао је смисла да уочи праве људске вредности и то га је красило до краја живота – казао је патријарх Иринеј.

Директор Шесте београдске гимназије Раде Зејак подсетио је да је мото ове школе „љубав, светлост и живот” и да су 1938. године, када је школа основана, уписане и прве оцене Гојку Стојчевићу.

– Светлост је у знању, а ми га својим ученицима са љубављу преносимо, како би у животу били способни да примене оно што су научили, како би корист донели не само себи већ и свима другима. Ова манифестација је установљена да подсети на те вредности, а патријарх Павле нас је учио својим благошћу, смиреношћу и скромношћу да чињењем малих дела постанемо велики људи – казао је Раде Зејак.

У оквиру манифестације изведен је прогодан културно-уметнички програм и додељене награде најуспешнијим ученицима, као и вероучитељима и наставницима који су у својим срединама остали запамћени по човекољубљу и хуманости.