субота, 22. јун 2019.

Весић: Морамо очувати сећање на све страдале у сукобима деведесетих

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас у просторијама Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележавању 21. годишњице од прве масовне отмице Срба на Косову и Метохији. Овом скупу присуствовали су директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, заштитник грађана Зоран Пашалић, председник Савеза Срба у региону Миодраг Линта, технички директор површинских копова КиМ Жарко Симић, породице киднапованих и рудари угљенокопа „Белаћевац”.

Примајући захвалницу Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији за несебично залагање, помоћ и подршку свим активностима удружења, као и породицама жртава коју му је уручила мајка двају киднапованих синова Слободанка Крстић, Горан Весић је истакао да је то једна од најзначајнијих признања које је добио.

– Људи који су отети на данашњи дан од албанских терориста имали су само две кривице: били су рудари и Срби, и нису се уклапали у њихов поглед како треба да изгледа Косово и Метохија. Недавно је председник републике изнео податак о томе како је сваке године у последњих неколико векова на том простору било све мање Срба и то је план који албански терористи континуирано спроводе независно од тога ко је на власти. И све што данас раде са таксама јесте да би се створила несигурност код Срба и да би они отишли, како би они једног дана рекли „за шта се ви борите кад тамо више нема Срба”. Зато они не желе договор, већ да спровођењем те политике стварају стално осећање страха код Срба. Ми тој политици можемо да се супротставимо само ако будемо активни, ако не пристанемо на статус кво, јер то онда значи да ће Срба бити све мање и да они остварују свој план – рекао је Весић.

Примивши признање, Весић је истакао да само захваљујући активностима овог удружења Србија данас зна имена и презимена Срба који су отети на Косову и Метохији.

– То је нешто што, нажалост, није уобичајено у нашем народу. Ми данас не знамо имена Срба убијених у Јасеновцу, немамо ни списак Срба страдалих у Другом светском рату, нити страдалих у НАТО агресији. Само захваљујући упорности људи из овог удружења што не дозвољавају да ова тема оде у заборав, ми данас имамо и слике и имена ових људи. А то је важно јер треба да их се сећамо, јер ако то немамо, нико их се неће сећати. Зато хвала на захвалници која није дата мени, већ Граду Београду, јер град подржава њихове активности које су важне не само за Београд већ и за целу Србију – рекао је Весић.

Он је подсетио да Јад Вашем има пописана сва имена жртава и нагласио да је пре две године донета одлука о изградњи меморијала за све жртве које су погинуле на територији Југославије, укључујући и Косово и Метохију.

– Нисмо били задовољни добијеним решењем и донели смо одлуку да поновимо поступак тако да ћемо сада позвати ауторе да предложе одређену врсту споменика за меморијални центар. Београд треба да има такву врсту меморијала и сваки од тих ратова треба да има свој спомен, где ћемо уписати све оне за која знамо да су погинули у сукобима деведесетих и НАТО агресији. Не урадимо ли то, огрешићемо се и убићемо их поново, а треба да чувамо сећање на њих. Старо сајмиште је меморијал за једно друго време, а ово ће бити посебан меморијал и ми ћемо га направити. Србија ће инсистирати да се расветли свачија судбина, председник Вучић се бори за Косово и Метохију желећи да реши проблем за добро свих наших људи – казао је Горан Весић.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић подсетио је да су рудари копа „Белаћевац” отети само зато што су српске националности.

– Киднаповани су и нестали зато што је неко хтео прогоном хиљада и хиљада српских цивила да направи етнички чисту албанску творевину. Исти злочинци који су пре 21. године направили ове косметске жртве, и данас, нажалост, представљају Албанце на Косову и Метохији и нису одговарали за стравичне злочине које су починили. Ми нећемо престати да се боримо за истину о српском страдању на КиМ, немамо то право ни због жртава, ни због њихових породица, ни због будућности. Решавање неких од најтежих злочина каква је отмица рудара у „Белаћевцу” представља нужан предуслов за стварање норамалних односа у будућности између два народа, за које ми никада нисмо ни желели да буду нарушени. Чињеница да нико није одговарао за овај злочин, који представља једну врсту античке трагедије, најбоље говори и о дометима међународне правде на КиМ. Узалуд је новац којим су велике западне државе плаћале хиљаде припадника мировних мисија и стотине судија различитих трибунала, када није донета правда жртвама стравичних злочина – рекао је Ђурић, захваливши Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији које води рачуна и о жртвама других националности, на томе што зарад и будућих генерација негују сећање на жртве. 

У име породица, скупу се обратио Велибор Ађанчић коме су, поред сина, киднаповани брат и братанац. Он је подсетио на 22. јун 1998. године када је са својих радних места киднаповано девет рудара угљенокопа „Белаћевац”, а њихова судбина остала је до данас непозната.

– Ја и данас живим на Косову и Метохији, нећу га напустити и увек ћу тражити правду која ће у једном тренутку ипак морати да дође – казао је Ађанчић.

Скупу се обратио и председник Синдиката површинских копова Косова и Метохије Драгиша Терентић, који је подсетио да већ 21 годину на правду чекају Мирослав Трифуновић, Пера, Зоран и Душан Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукумировић, Филип Гојковић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић казао је да је најтеже породицама киднапованих и убијених.

– Слике првих косметских жртава су на зиду иза мене, то је 106 косметских Срба који су отети пре рата, 1998. године. Да нису албански злочинци ослобађани из српских затвора, сада се не би причало о таксама, УЧК, ЗСО, погрому, отмицама и убиствима. Породице косметских жртава остале су без правде и у име породица свих косметских жртава, ја је тражим – казао је Спасић.