среда, 26. јун 2019.

Овогодишњи Битеф од 17. до 26. септембра

Овогодишњи, 53. Битеф одржаће се од 17. до 26. септембра под мотом „Почнимо љубав из почетка”, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Градски секретар за културу Иван Карл истакао је да Битеф наставља тренд раста и када је реч о програмском садржају и када се говори о улагањима Града Београда. 

– Улагања Града Београда све су већа из године у годину, радује ме и добра фузија  града и републике на припреми финансијских средстава за реализацију тако амбициозног пројекта какав је овогодишњи Битеф. Већина фестивала је углавном ,,увозног” карактера, али Битеф има и ,,извозну” црту, а она је управо промовисање наше позоришне уметности и културе Србије. Битеф је препознатљив на светској мапи и велико ми је задовољство што ће ове године поред представа из Европе, гостовати представе из Бразила и Нигерије. На тај начин Битеф промовише Београд и баштини традицију онога што су за српско позориште учинили Мира Траиловић и Јован Ћирилов. Верујем да ће сваки наредни Битеф бити све бољи и да ће привлачити све већи број како представа тако и љубитеља позоришне уметности – рекао је Иван Карл.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица истакао је да овогодишњи Битеф жели да пружи наду, али не и наивни, неодговорни оптимизам.

– Слоган овогодишњег Битефа ,,Почнимо љубав из почетка” звучи веома оптимистички, а ради се о наслову песме у извођењу Бети Ђорђевић. Желимо да та тема буде исходиште овогодишњег програма и да кроз позоришне форме обновимо оне хуманистичке вредности на којима би заједница требало да се заснива, а то су гледање, додиривање, подршка, солидарност, емпатија, па што да не и љубав. До тих вредности доћи ћемо и на тематском плану, кроз оно чиме се представе баве – казао је, између осталог, Иван Меденица.

Овогодишњи, 53. Битеф започеће 17. септембра представом на отвореном ,,Београд на даљински”, берлинског позоришта „Римини протокол”, а све до 26. сетембра публика ће моћи да види представе „Орест у Мосулу”, белгијског позоришта „НТГент”, „Зашто је полудео Г.Р”, Југословенског драмско позоришта, „Младеж без Бога”, Загребачког казалишта младих, као и представу „Историја насиља” у режији Томаса Остермајера. Публика ће моћи да види и представе „ЈУропа” из Нигерије, „О месу и бетону” из Бразила, као и „Тартиф” у извођењу Сомборског и Српског народног позоришта, „Неморалне приче” позоришта из Нанта, словеначку представу „Али: Страх једе душу”, „Ретке птице”, позоришта из Лила и представу „Позвани”, бриселског позоришта „Ултима Вез”.

Овом догађају присуствовали су и директор Битеф театра Милош Латиновић, извршна директорка „McCann Београд” Јелена Савић Растовац, као и ауторка овогдишњег плаката арт директорка „McCann Београд” Даниела Спасева.