понедељак, 15. јул 2019.

Отворена Међународна студентска недеља

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је данас у Старом двору Међународну студентску недељу у Београду (ISWiB). Студентски фестивал, који се традиционално одржава у главном граду Србије од 2006. године, и овог лета окупиће до 22. јула више од 300 студената из целог света. 

Пожелевши студентима добродошлицу у Београд, Андреја Младеновић изразио је задовољство што се манифестација традиционално одржава у нашем главном граду.

– Надам се да ће вам боравак у Београду остати у пријатној успомени и да ћете нам се више пута враћати. Овакви сусрети доприносе бољем разумевању, узајамном поштовању и повезивању различитих народа. Београд је отворен и прелеп град и надам се да ћете имати прилике да се у то уверите. Ово је време које млади треба да искористе најбоље што умеју, пуно тога науче, али и да то своје знање и енергију пренесу и нама, старијима. Желим вам да боравак у Београду никада не заборавите и да нам што пре дођете поново – казао је Младеновић.

Том приликом, студентима су се обратили и представници Савеза студената Београда, новосадског ОПЕНС-а, као и других студентских организација.
Овогодишња тема носи назив „Будућност зове”, а културно-едукативни карактер Међународне студентске недеље огледа се у 11 радионица за учеснике које прате актуелне теме везане за 4.0 револуцију.

Осим радионица, програм фестивала обухвата и низ манифестација на којима ће учесници имати прилику да представе своје, али и упознају друге културе, језике и обичаје. Мултикултурни дух ISWiB-а моћи ће да осете и сви који се придруже учесницима на неком од догађаја отворених за посетиоце, а први је већ у уторак, 16. јула, у event centru „Just&Lobby”, када ће од 19 часова почети Сајам држава. Тада ће сваки учесник имати прилику да представи своју земљу кроз храну, пиће, ношњу, културу или игру, а догађај је јединствена прилика за посетиоце да уживају у традиционалним специјалитетима више од 50 земаља света.

Уметничко вече (Stadion Art Night) ће се одржати у четвртак, 18. јула, у Dorćol Platz-у, са почетком од 20 часова. Вече ће отворити краткометражни и докуметарни филмови регионалних редитеља, а током вечери ће наступити млади џез музичари и бенд „Сизип”. Овогодишњи програм уметничке вечери обогатиће изложба са концептом „уметност за понети”, на којој ће бити радови више од тридесет аутора, а моћи ће да се ствара уметност и на лицу места – приказ целог процеса стварања мурала.

Хуманитарни карактер догађаја је неизоставан део и ове године, а прикупљена новчана средства биће прослеђена Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (NURDOR).

Традиционално најпосећенији фестивалски догађај – Дефиле застава одржаће се у недељу, 21. јула, када ће учесници ISWiB-a продефиловати ужим центром Београда, почевши од Трга Николе Пашића. Током осмодневног фестивала, а нарочито током Дефилеа застава, Београд ће изгледати као права светска престоница с обзиром на то да ће се његовим улицама виорити заставе више од 50 држава.

Покровитељи овогодишњег фестивала су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.