понедељак, 15. јул 2019.

Радојичић: Пројекат метроа од интереса за целу Србију, значај препознају и партнери из Француске

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали и aмбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони потписали су данас у Палати „Србија” Изјаву о намерама о пројекту београдског метроа између Владе Републике Француске, Владе Републике Србије и Града Београда.

Имајући у виду стратешки значај пројекта београдског метроа за Србију, потписници Изјаве о намерама изразили су жељу да наставе заједничке активности на финансијском и техничком плану. Радојичић је рекао да је пројекат београдског метроа од интереса за целу Србију, о чему сведочи и то што је Влада Србије стала иза њега.

– Значај овог стратешког пројекта препознају и наши француски партнери који су заинтересовани да дају свој допринос. Данас смо потписали документ којим настављамо заједничке активности, што је од великог значаја за обе стране. Овај документ је још један показатељ пријатељских односа Србије и Француске, као и резултат активне међународне политике коју води председник Србије Александар Вучић у интересу оба народа – истакао је Радојичић.

Подсећамо, Владе Републике Француске и Владе Републике Србије потписале су Споразум о стратешком партнерству и сарадњи 8. априла 2011. године у Паризу. Такође, потписане су и изјаве о намерама о пројекту београдског метроа између Владе Републике Француске, Владе Републике Србије и Града Београда у Београду, 18. новембра 2011. године, 6. новембра 2014. године и 22. децембра 2017.

Он је подсетио да су данас потписана укупно 22 споразума, од којих се неколико тичу Београђана. У питању су Споразум Владе Србије и Владе Француске о статусу Француске школе у Београду, Уговор о откупу топлотне енергије између компаније „Бео чиста енергија” и ЈКП „Београдске електране”, Меморандум о разумевању између ЈКП „Београдски водовод и канализација” и компаније „Веолиа”, као и Споразум о сарадњи између компаније „Шнајдер електрик” и Електротехничког факултета Универзитета у Београду. 

Kоментаришући посету француског председника Београду након непуне две деценије, Радојичић је оценио да је Београд уприличио величанствен дочек.

– Србија и Француска су за време Великог рата биле на правој страни, биле су одани саборци. Овом посетом, као и обиласком значајних културних споменик сећамо се пријатељства из славних историјских дана и продубљујемо блискост коју смо тада имали – додао Радојичић.