субота, 20. јул 2019.

Радојичић: Финансирање четвртог покушаја вантелесне оплодње важно и за парове и за државу

Усвајање Предлога одлуке према којем ће Град Београд убудуће финансирати четврти покушај вантелесне оплодње важно је за појединце, парове, али и за целу државу. Финансирањем четвртог покушаја вантелесне оплодње паровима који иза себе имају три неуспешна покушаја пружамо још једну шансу да се остваре као родитељи, а подстицањем рађања и борбом против неплодности доприносимо и популационој политици Владе Републике Србије, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за „Политику”. 

Предлог поменуте одлуке биће једна од најважнијих тачака дневног реда седнице Скупштине града, која је заказана за 25. јул. 

За овај пројекат престонице, који је покренут на иницијативу градоначелника Радојичића, моћи ће да конкуришу жене које на дан пријављивања нису навршиле 45 година, које нису рађале и иза себе имају три покушаја вантелесне оплодње. Односно, моћи ће да конкуришу парови који су држављани Србије са пребивалиштем у Београду најмање годину дана.

– Реализација овог пројекта могла би да почне већ на јесен, а за поступак вантелесне оплодње биће опредељено 30 милиона динара. Град овом иницијативом показује да води одговорну демографску политику. Приоритети града у сегменту јавне здравствене политике су здравље деце, трудница, породиља и повећање броја деце – рекао је Радојичић.

Градоначелник је, како се наводи, иницирао финансирање четвртог покушаја вантелесне оплодње о трошку града јер према званичним подацима у нашој земљи сваки шести пар има проблем са плодношћу.

Правни основ за овај потез је нови закон о главном граду, односно члан 8. којим је прописано да Београд има надлежност да спроводи мере и финансира пројекте с циљем подстицања наталитета на територији града. Упориште за овај пројекат је и Стратегија подстицаја рађања, која предвиђа активирање локалне самоуправе с циљем подстицања рађања. Мере популационе политике су утврђене на националном нивоу, али колико год да су развијене, не могу одговорити на све потребе и очекивања становништва. Због тога би требало да буду допуњене мерама органа јединица локалне самоуправе, које се финансирају локалним изворима прихода.