среда, 21. август 2019.

Градоначелник Радојичић: Децентрализацијом до бржег остваривања права грађана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Месну заједницу „Калуђерица” у којој већ функционише услужни центар, где грађани могу да остваре своја праве не одлазећи у центар града.

Радојичић је истакао да је од овог месеца Статут Града Београда ступио на снагу, као и да је једна од главних ствари које он предвиђа децентрализација. 

– Када говоримо о децентрализацији, најважније су конкретне ствари за грађане. Данас сам желео лично да се уверим како децентрализација функционише у општини Гроцка, конкретно у Калуђерици. Половина становника општине Гроцка живи у месној заједници Калуђерица. У овом услужном центру грађани на шалтерима могу да остваре своја права, заврше све што им је потребно близу својих домова и не морају, као раније, да иду у Општину Гроцка, која је удаљена око 20 километара – рекао је Радојичић. 

Он је објаснио да се у овом услужном центру налазе шалтери на којима се решавају питања која се односе на урбанизам, инспекцијске послове, пореску управу, водовод, матичаре, катастар, ПИО фонд. 

– Ово је пример добре сарадње између републике, града и градске општине, а у циљу ефикаснијег пружања услуга грађанима. Као  што је у општини Гроцка, тако ће и у другим општинама бити настављена децентрализација, што значи да ће надлежност бити пренесена ближе грађанима, како би у складу са новим статутом ови центри што пре заживели и у месним заједницама других општина. Гроцка планира да у наредном периоду отвори још три нова услужна центра – у месним заједницама Умчари, Врчин, као и једну испоставу за насеља Винча, Ритопек, Болеч и Лештане. На тај начин ће и у тим деловима Београда људи лакше моћи да реализују своја права и потребе – нагаласио је градоначелник.

Он је истакао да је ово пример на коме се врло конкретно види да је поправљен квалитет живот Београђана, те ће се трудити да се у наредном периоду и у другим градским и приградским општинама на сличан начин остваре конкретни резултати.

Председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић захвалила је градоначелнику на посети и рекла да је Општина Гроцка једна од првих општина која је својим грађанима омогућила да послове завршавају близу места становања. 

– Плаћање комуналних услуга, вађење венчаних листова и остале документације, као и решавање имовинско-правних односа доста је олакшано. Све је ово пример добре праксе, те ћемо га применити и у другим насељима општине Гроцка – рекла је Аврамовићева.

Овом приликом градоначелник је обишао и здравствену станицу у насељу Калуђерица и рекао да га је обрадовало што је затекао веома уредно и чисто стање без гужви.

– Разговорао сам са колегама и пацијентима и видим да су задовољни условима. Поседују мамограф на коме се годишње прегледа око 300 жена, општу службу, хитну службу, педијатрију, гинекологију и стоматологију. На свим одељењима све добро функционише и ово је пример како би сваки здравствени центар требало да изгледа и буде унапређен у корист грађана – рекао је он.

Према његовим речима, Влада Републике Србије је са ресорним министарством на челу издвојила велики новац за унапређење домова здравља широм наше државе, а Град Београд као локална сампуправа даје свој допринос да ту иницијативу испрати.