четвртак, 5. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић примио монахиње из грчког манастира „Света Лидија Филипљанка”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору четрдесет мoнaхињa и четири jeрoмoнaхa из мaнaстирa „Свeте Лидиjе Филипљанке”, кojи сe нaлaзи у грчкoм мeсту Aспрoвaлтa. 

Радојичић је захвалио на овој посети и нагласио да Србија никад неће заборавити несебичну љубав према српском народу када су монахиње примиле више од 1.000 избегле српске деце 1995. године током акције „Олуја” и направиле српску школу, крштавале их и одгајале.

– Био сам упознат са вашим великим делима и због тога ми је још драже што се данас сусрећемо. То што сте урадили за наш народ у најтежим тренуцима, никада се не заборавља. Речи нису довољне да опишу нашу захвалност за ваша племенита дела и милосрђе које сте показали према нама – рекао је градоначелник и додао да му је драго што има прилику да јача српско-грчко пријатељство.

Он је поручио да су Београд и Србија њихов други дом, где су увек добродошли.

– Много дивних тренутака сам доживео у Грчкој, на гори Атос у манастиру Хиландар и увек се радујем када поново добијем прилику да тамо отпутујем. Стога се надам да ћемо наставити да развијамо наше братске односе и да ћемо се још посећивати и помагати. И вама и нама желим још много добрих дела која ће настати из велике љубави и уз Божју помоћ – рекао је градоначелник. 

Архимандрит Никанор је рекао да им је велика част што су лепо прихваћени у Србији, где су посетили Владу Републике Србије, српског престолонаследника, српског патријарха и Патријаршију, српске манастире и цркве. 

– Прихватање и одгајање српске деце започео је покојни архимандрит Теофил, а ми смо његово дело наставили. Учио нас је да не треба да говоримо само о људима, народима и братству. него да то покажемо на делу и у пракси. Отац Теофил је одмах по страдању српског народа осмислио програм како би српска деца долазила и била под патронатом сестара манастира „Свете Лидије Филипљанке” – рекао је архимандрит Никанор и додао да су они ту да помогну кад год је то потребно православним народима.

Архимандрит је напоменуо да су у обиласку Београда запазили да град веома лепо изгледа, да су паркови уређени и чисти, као и да се у њему много гради. 

– Град се развија веома успешно, али смо упознали и вас и видели вашу љубав према људима и Богу. Желимо вам много година живота и да много година будете на челу града Београда, јер ће тако сигурно српски народ ићи правим путем – рекао је архимандрит Никанор. 

Градоначелник је дарован иконом „Свете Лидије” из овог манастира и једним делом из њихове штампарије, као и поклоном манастира „Свете Тројице” испод Олимпа. Град Београд је братству и сестринству манастира поклонио графику Београда, коју је насликао наш велики уметник Момо Капор, а затим су монахиње отпевале једну српску народну песму. 

Сестринство манастира је познато по свом хуманитарном раду, а у оквиру манастира смештена је једна од највећих хуманитарних организација у Грчкој. 

Такође, при манастиру делује црквeнa тeлeвизиja с нaциoнaлнoм фрeквeнциjoм, највећа штампарија у Грчкој, у кojoj су се својевремено бeсплaтнo штaмпaлe књиге o Кoсoву и Метохији са фoтoгрaфиjама спаљених српских мaнaстирa и цркaвa, под називом „Распето Косово”. 

За време трајања акције „Oлуjа”, оне су примилe 1.500 људи и дeцe у мaнaстир и тaмo крстилe више од  хиљаду српских учeникa, тако да оне данас имају у просеку око 30 српских кумића које су крстиле. Отвoрилe су прву српску шкoлу у кojу су прe пoднe ишлa грчкa дeцa, a пo пoднe српскa. Oвaj мaнaстир je jeдинствeн и пo тoмe штo имajу пoсeбнe унифoрмe.