недеља, 8. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Приоритет у нашем послу јесте транспарентност и редовно информисање свих грађана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је да сматра значајним да је на сајту Града Београда (www.beograd.rs) свима доступан „Грађански водич”, који је проистекао из Одлуке о завршном рачуну за претходну годину. „Грађански водич” је презентација која има за циљ да што једноставније и приступачније прикаже на који начин је претходне године утрошен новац из буџета Града Београда.

– „Грађански водич” је настао као плод иницијативе градске власти за веће укључивање грађанске јавности у процес припреме буџета Града Београда. Намера је да свим грађанима сажето и јасно прикажемо колико је остварено прихода и примања, као и колико је утрошено у претходној години како за буџетске кориснике тако и за програме – рекао је градоначелник Београда.

Радојичић је додао да, иако није могуће објаснити целокупан буџет у овако краткој форми, нада се да ће градска власт успети у намери да Одлуку о буџету учини разумљивом и да на једноставан начин приближи свима у које сврхе се користе јавна средства да би се задовољиле потребе грађана.

– Ова презентација има за циљ транспарентност, те очекујемо да се повећа интересовање и учешће наших суграђана у постављању циљева, дефинисању приоритета и планирању развоја града Београда. То би уједно допринело још бољем управљању јавним финансијама у Граду Београду, као и већем учешћу грађана у јавним расправама – закључио је градоначелник.

„Грађански водич” је резултат сарадње Београда са Сталном конференцијом градова и општина  (СКГО) као партнером, а у складу са развојном помоћи Европске уније. Допринос да ова презентација буде прилагођена и јасна дали су и запослени у Секретаријату за финансије Града Београда.

– Као градоначелник трудио сам се да заједно са колегама што је могуће више поједноставим презентацију и учиним је разумљивијом свим нашим суграђанима – додао је Радојичић.

Градоначелник је још једном позвао све грађане на активно учешће у процесу припреме буџета за наредну годину, како би буџетска средства била утрошена у складу са потребама грађана, а све у циљу бољег и квалитетнијег живота.