среда, 11. септембар 2019.

Радови у Београду теку по плану

Гостујући у Јутарњем програму „Студија Б”, главни урбаниста Марко Стојчић  је рекао да ће део од Рузвелтове до Таковске улице ускоро бити завршен, а да је део од Таковске до Калемегдана знатно мање компликован и да се очекује да ће радови бити завршени до Нове године.

– Нову деоница радова нећемо отварати док се не заврши претходна. Нажалост, генерација за генерацијом је у прошлости обављала неке радове који нису били уписивани у катастре подземних водова и то нам је био највећи проблем – казао је Стојчић.

Он је подсетио да су почели и радови на Савском тргу и да се у делу уз станичну зграду већ уклања асфалт.

– Упоредо се ради црпна станица која се налази код биоскопа „Партизан” и почињемо да радимо саобраћајницу која иде по ободу. Динамику и пројекат смо направили тако да нема затварања саобраћаја ниједан дан, све је прилагођено тако да се прво направи ободна саобраћајница која заокружује трг, потпуно пусти саобраћај и да трамваји тек онда уђе у сам простор трга. У току су припреме позиције за споменик Стефану Немањи који ће се налазити оквирно на месту данашњих шина, паралелно се спроводи поступак који ради град за реконструкцију објекта железничке станице, а рокови за завршетак радова процењени су за крај априла или почетак маја – рекао је главни урбаниста.

Говорећи о предвиђеним радовима на Тргу Николе Пашића, Стојчић је навео да ће они почети следеће године, током пролећних месеци.

– Обраћамо пажњу на мишљење јавности и фонтана ће у највећој мери остати онаква каква је и била, што је био и наш захтев од аутора. Она ће дакле и даље бити у садашњем духу, али ће бити осавремењена како би била више коришћена и боље уклопљена у сам амбијент. Пролаз ка Теразијском тунелу неће бити затворен и покушаћемо да, након решавања имовинско-правних питања, коначно реконструишемо и Безистан – истакао је Стојчић.

Главни урбаниста је подсетио да је на Тргу републике постављен најквалитетнији гранит, како на самом тргу тако и на самом коловозу.

– По мом мишљењу, један од најлепших догађаја био је концерт Народног позоришта на Тргу републике и управо је наша идеја и била да тај простор, поред свакодневних активности,  служи и за такве догађаје – казао је Марко Стојчић.