петак, 11. октобар 2019.

Весић: Расписан тендер за саобраћајнице око комплекса аутобуске станице у Блоку 42 у Новом Београду

Заменик градоначелника града Београда Горан Весић изјавио је данас гостујући на „Студију Б” да је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда јуче објавила јавни позив за подношење понуда за изградњу саобраћајница око Блока 42 којима ће се обезбедити приступ новој аутобуској станици у Новом Београду. 

– Процењена бруто вредност радова је 366 милиона динара и обухватиће реконструкцију и изградњу коловоза и пратеће инфраструктуре у три улице – Марка Христића, Јурија Гагарина и Антифашистичке борбе, а укупна површина јавног простора који ће бити уређен је око 2,6 хектара – рекао је Весић и додао да је то део обавезе Града Београда будући да је предузеће БАС увелико почело да гради зграду нове аутобуске станице и станични плато.

Према Весићевим речима, Улица Јурија Гагарина се реконструише од излазне рампе Моста на Ади према блоковима, приближне дужине од 600 метара. 

– На овом делу биће изграђене четири саобраћајне траке, од којих ће се на три, као и до сада, одвијати саобраћај ка блоковима, док ће крајња десна трака бити намењена за јавни превоз и возила која скрећу десно у Антифашистичке борбе и Марка Христића. Лева страна профила Улице Јурија Гагарина, посматрано у смеру ка Мосту на Ади, задржава се у постојећем стању – објаснио је заменик градоначелника.

Он је додао да ће Улица антифашистичке борбе бити реконструисана у делу од раскрснице са Јурија Гагарина до прилаза садржајима нове аутобуске станице, приближне дужине од 160 метара.

– Она ће у концепту уличне мреже постати улица првог реда, док је коловоз у Улици Марка Христића планиран за реконструкцију на делу од раскрснице са Јурија Гагарина до главног колског приступа аутобуској станици, приближне дужине од 190 метара. На овом делу се реконструише десна страна саобраћајнице ка комплексу аутобуске станице и на овој страни ће улица бити проширена за још једну саобраћајну траку – рекао је Горан Весић.

Он је поручио да се осим потпуно нове коловозне конструкције на проширењима саобраћајница, предвиђа и замена комплетног завршног слоја асфалта целом ширином коловоза, а нове коловозне конструкције предвиђене су за тешко саобраћајно оптерећење.

– Бициклистичке стазе су предвиђене између две раскрснице у Улици Јурија Гагарина, као и у улицама Антифашистичке борбе и Марка Христића. На планираним трасама подземних инсталација биће изграђено и реконструисано 1.150 метара водовода, 1.430 метара фекалне и атмосферске канализације и постављено више од 50 стубова јавне расвете. У оквиру озелењавања биће посађено нових 35 стабала, нека постојећа стабла ће бити измештена на нову позицију, тако да ће по завршетку радова у све три улице бити укупно око 150 стабала различитог дрвећа, 1.250 квадратних метара травњака и око 7.000 комада зимзеленог шибља и сезонског цвећа – прецизирао је Весић.

Заменик градоначелника је рекао да ће до краја наредне године овај део Новог Београда потпуно променити изглед. 

– Осим нове аутобуске станице, новог станичног платоа, уређења железничког стајалишта Нови Београд и проширених саобраћајница, селимо „бувљак”, а на његовом месту ће се градити стамбено-пословни комплекс, док је са друге стране Булевар Милутина Миланковића постао велико градилиште. Овај део града, уз Савски амфитетатар, на најбољи начин показује како се Београд мења и развија – закључио је Весић.