петак, 11. октобар 2019.

Хиљаду карата младима за оперу, балет и драму Народног позоришта

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и градски секретар за културу Иван Карл поделили су данас карте за оперу, балет и драму у оквиру пројекта „Културом до младих”. Петронијевић је том приликом прецизирао да је реч о заједничкој иницијативи младих и невладиног сектора са којим Град Београд сарађује. Прецизније, пројекат „Културом до младих” реализује се под покровитељством Удружења за заштиту младих и Секретаријата за културу, уз подршку Народног позоришта.

– Подржали смо овај пројекат јер мислимо да на овај начин младима можемо да приближимо не само репертоар Народног позоришта него уопште културну сцену Београда. Намера нам је да имамо што више оваквих активности и позивам све младе, креативне људе са идејама како да се на другачији начин промовише култура да се пријаве на конкурсе града – истакао је Петронијевић, подсећајући да бројни секретаријати, укључујући и Канцеларију за младе, имају много конкурса и јавних позива намењених управо њима.

Заједничким снагама можемо дати много боље резултате, а ово је само један од доказа за то, поручио је Петронијевић, и додао да су се млади за карте пријављивали посредством друштвених мрежа и сајта НВО.

Иван Карл је изразио велико задовољство што је овај пројекат окупио много младих људи жељних да „конзумирају” културу.

– То посебно наглашавам јер млади данас садржаје примају посредством мобилног телефона, смартфона или лаптопа и ретко имају радост гледања филма у биоскопу, читања књиге са хартије или одласка у позориште. Посебна радост је ово потоње, јер ниједна представа није иста – навео је Карл и поручио младима да је идеја да стекну ову навику и да чешће доживљавају културне садржаје на директнији начин. 

Један од дугорочних предности ове акције јесте да се публика подмлади, како би се однеговао добар укус генерација које долазе и стварала „нова армија људи” која ће посећивати културне манифестације, догађаје и активности, додао је Карл. 

Иван Ђорђевић из Удружења за заштиту младих појаснио је да се ово удружење бави младима у сваком аспекту. Он је посебно захвалио Ивану Карлу и Секретаријату за културу што су препознали ову акцију и новчаним средствима помогли да се она реализује, као и Драгомиру Петронијевићу на подршци. Ђорђевић је прецизирао да се карте односе на представе и извођења у Народном позоришту у октобру, новембру и децембру, те да ће укупно бити подељено хиљаду карата.