среда, 20. новембар 2019.

Деца морају бити у центру пажње свих институција

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак честитао је данас Светски дан детета уз поруку да ће за Град Београд и Секретаријат за образовање и дечју заштиту брига о деци бити увек најважнији задатак.

– Данас, на Светски дан детета, желим да поручим да нису потребна ни међународна нити било која друга документа да бисмо бринули о деци како треба. Наша обавеза, жеља и циљ су да сва деца имају добре услове за учење, да проводе квалитетно време у вртићима и школама, да их подстичемо у развоју талената, да развијамо толеранцију, да их васпитавамо, образујемо, негујемо – рекао је Гак.

Он је истакао да је у систему предшколског, основног и средњег образовања Београда више од 260.000 деце и да целокупно друштво мора водити бригу о њима у свим аспектима.

– Треба водити бригу да она могу остварити своја права, да нису дискриминисана. Центар пажње сваке институције треба да буде брига о њима – рекао је Гак.

Он је додао да инвестиције у школе и вртиће остају приоритет Града Београда, те да је у протекле непуне три године листа чекања за вртиће четири пута мања, са око 10.000 смањена ја на око 2.300.

– Радимо и даље на њеном укидању, коначни циљ је Београд без листе чекања за вртиће. Паралелно са тим покренут је велики инвестициони талас у школама, обнова, реконструкција, изградња, која је у току – рекао је Гак.

Он је закључио да је сектор образовања деценијама био сектор према коме се односило са немаром, да је неулагање било видљиво на сваком кораку и да је поносан што су коначно вртићи и школе, обнова и изгадња постали значајна ставка у буџету града сваке године.

Светски дан детета je годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установила га је Генерална скупштина Уједињених нација 1954. године са циљем да се обележава у свим државама.

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.