петак, 6. децембар 2019.

Откривање споменика руском архитекти Николају Краснову

Град Београд и Секретаријат за културу одужују се великом руском архитекти Николају Краснову. Тим поводом, свечано откривање споменика Краснову у Београду, у извршној продукцији Омладинског позоришта „Дадов”, заказано је за 9. децембар.

Аутор споменика је вајар Небојша Савовић Нес, чији је рад изабран на конкурсу као идејно решење за споменик Краснову. Међу делима која се могу сврстати у историју и бисере српске архитектуре, а које је пројектовао архитекта Краснов, јесу зграда Министарства финансија и зграда Архива Србије. Краснов је био ангажован и на обнови Цркве Ружице на Калемегдану, унутрашњем уређењу Дома Народне скупштине Републике Србије и других значајних грађевина.

Поводом ове свечаности, у Београд долази висока делегација Државне Думе Руске Федерације, Града Москве и Града Јалте, праунук славног архитекте, као и бројни познаваоци дела Краснова. За њих ће челници Града Београда организовати пријем у Старом двору, где ће бити отворена изложба „Николај Краснов”, уз драмски приказ по тексту Милована Витезовића, а у режији Славенка Салетовића. Након тога свечано ће бити откривен споменик на Малом Ташмајдану. 

Пројекција документарног филма „Од дужности и заклетве не одступај” планирана је послеподне у Омладинском позоришту „Дадов”.