петак, 6. децембар 2019.

Весић: Без школског спорта нема врхунских резултата ни освајача медаља на међународној сцени

Школски спорт је приоритет за Град Београд, јер је наша обавеза да омогућимо свој деци са територије града да се баве спортом, без обзира на материјално стање родитеља. Чињеница је да већина деце неће постати врхунски спортисти, али је битно да се физички активирају, да науче да губе и побеђују, те тако постану бољи људи, рекао је заменик градоначелника Горан Весић на годишњој додели признања за остварене резултате и допринос развоју и унапређењу школског спорта у граду Београду, која је данас одржана у Старом двору. 

Догађају су присуствовали секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић, државни секретар у Министартсву омладине и спорта Предраг Перуничић и председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић. 

Весић је подсетио да грађани Србије често и пуно размишљају о спорту, али и да је само мали проценат усмерен ка школском спорту. 

– Увек пред собом имамо спортисте који се такмиче на врхунском нивоу, освајаче медаља на међународној сцени, учеснике на Олимпијским играма, а помало заборављамо чињеницу да је школски спорт неопходан како би се дошло до тих резултата. Уколико немамо базу, у будућности неће бити ни медаља ни великих резултата. Пре шест година, када је у питању Град Београд, одлучили смо да дамо предност школском спорту. За следећу годину смо у ту сврху издвојили око 51,5 милиона динара. У Београду постоји 175 основних и 75 средњих школа које су обухваћене овим системом, а посебно смо поносни на чињеницу да је програмом обухваћено око 120.000 деце. То је база нашег спорта и мислим да је основна функција Града Београда и локалне самоуправе уопште, да обезбеде средства за школски и аматерски спорт уз, наравно, и термине за врхунски спорт. Поносан сам јер сваке године можемо да кажемо да одвајамо све више новца како би се деца бавила спортом – рекао је Весић. 

Он је истакао да је за наредне године планирано неколико пројеката који ће бити реализовани заједно са Београдском асоцијацијом за школски спорт, јер је, како је рекао, то једини начин за њихову успешну реализацију. 

– Један од пројеката популарно зовемо „Бесплатна школа спорта”. Пре нешто више од годину дана решили смо у договору са Министарством омладине и спорта да се одвоје одређени термини у школским салама, како би у сарадњи са Београдском асоцијацијом за школски спорт омогућили да се организују школе дворанских спортова. Наравно, обезбеђено ће бити присуство наставника, студената ДИФ-а и других стручњака за рад са децом, како би деци биле омогућене бесплатне школе спорта. Кренућемо са пилот-пројектом на општини Чукарица и уколико се пројекат буде показао као успешан, проширићемо га и на друге општине. Наша је обавеза да деци обезбедимо могућност да се бесплатно баве спортом, а након тога ће талентованија деца ићи у клубове и њихов развој ће тада пратити друге институције и појединци. Бављење спортом не сме да буде условљено финансијским могућностима родитеља. То је нешто што је веома важно за Београд, али и за спорт уопште. Циљ нам је да пројектом буде обухваћено свих 17 општина – поручио је Весић. 

Он је додао да су два основна базична спорта – пливање и атлетика и истакао да се у том смислу заједно са Атлетским савезом Србије и у сарадњи са Београдском асоцијацијом за школски спорт разговара о увођењу атлетике за децу која се налазе у излазним годинама вртића, односно за децу која имају пет и шест година. 

– Тим програмом, који ће кренути већ следеће године, желимо да подстакнемо децу да стичу основне навике када је спорт у питању. Остаје да се реши проблем бављења спортом деце која иду у први, други, трећи и четврти разред основне школе. То можемо да решимо само у сарадњи са Министарством омладине и спорта. Није тајна да деца у том узрасту не посвећују много пажње физичким активностима. То би морало да се промени, јер је то заиста важно. Улажући у школски спорт, улажемо у будућност наше деце, али и у будућност српског спорта. Тако ћемо створити базу за будуће шампионе, јер се сигурно у будућности нећемо радовати великим резултатима уколико немамо добар систем школског спорта. Желим да захвалим свима који дају допринос развоју школског спорта, а за Град Београд школски спорт остаје приоритет. Деца у Београду би требало да се баве спортом, а наша је обавеза да им то омогућимо – закључио је Весић. 

Секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић рекла је да ће Град Београд и секретаријат на чијем је челу наставити да улажу у школски спорт, јер је он веома важна карика спорта и ствара будуће шампионе.

– Честитам награђенима, а осталим школама желим да у следећој години освоје неку од вредних награда – рекла је она.

Предраг Перуничић је нагласио да је у последњих пет година порастао број деце у систему школског спорта, те је тај број сада 175.000.

– Имамо много акција за децу у областима здравља, едукације и социолошког утицаја спорта. Истичем акцију „Спорт у школи”, којом је обухваћено 200 наставника физичког у 200 школа и у коју је укључено 12.000 деце. Циљ ове акције је физичко васпитање деце, узраста од првог до четвртог разреда основне школе – рекао је Перуничић и додао да је веома важно да се обнови спортска инфраструктура која је застарела, како би се у вежбање укључио што већи број деце и људи у Србији.

Спортски директор Београдске асоцијације за школски спорт Момчило Станојковић захвалио је Секретаријату за спорт и омладину и Скупштини града, који су, како је рекао, омогућили да се одржи додела награда и обезбедили услове да се настави развој школског спорта у Београду. 

Током церемоније додељене су награде најуспешнијим основним и средњим школама по градским општинама, као и признања и вредне награде најбољим школама на територији града.