среда, 12. фебруар 2020.

Санација моста код Зиндан капије

Јавно предузеће „Београдска тврђава” започело је санацију моста испред Зиндан капије. Мост представља прилаз Горњем граду, а пројектован је као челична конструкција са дрвеном коловозном конструкцијом и дрвеном оградом. Последња санација моста код Зиндан капије рађена је 2005. године, те је услед интензивног коришћења протеклих година дошло до оштећења – труљења и пуцања у одређеним деловима, како на носећој тако и на коловозној конструкцији и огради моста, наведено је у саопштењу ЈП „Београдска тврђава”.   

Радовима је планирано ојачање челичне конструкције уз антикорозивну заштиту, као и потпуна замена дрвене конструкције новом, како би се очувало културно добро и осигурала безбедност посетилаца.
 
Осим радова на мосту испред Зиндан капије, у току је и санација моста код Карађорђеве капије. Док трају радови на њиховој обнови, оба моста биће затворена за пешаке. 

На Београдској тврђави је у току и обнова југоисточног бедема и комплекса Сахат и Барокне капије, као и радови на продужетку Савског шеталишта (Фаза 2 „Пројекта конзервације и рестаурације дела Савског шеталишта од Великих степеница ка равелину Краљ капије”).