петак, 14. фебруар 2020.

Радојичић обишао децу у Тиршовој уочи Светског дана деце обелеле од рака

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојчић обишао је данас Дневну хематолошку болницу и Одељење онкологије Универзитетске дечје клинике „Тиршова”, уочи Светског дана деце обелеле од рака, који се обележава 15. фебруара. Догађају су присуствовали члан Градског већа Фадиљ Еминовић, директор „Тиршове” Синиша Дучућ и отправник послова Амбасаде Уједињених Арапских Емирата Aбдулрaхмaн Ал Шамси.

Како је градоначелник том приликом истакао, у Србији годишње имамо око 300 нових пацијената, а једна трећина лечи се у клиници „Тиршова”.

– Не постоји већи приоритет за било које друштво од бриге за оболело дете, а нарочито када се оно суочава с једном од најстрашнијих болести – раком. Важно је да сваке године дамо допринос и подршку оболелим од малигних болести, како би се заједно са својим породицама изборили и оздравили. Особље које се бави оваквом врстом проблема и решавањем истих, такође су велики борци и хероји. Имамо изузетно компетентне лекаре и све неопходне апарате и лекове како би свако дете са раком имало најбоље шансе да победи опаку болест. Савремена медицина напредује, а самим тим је све више је болести које се успешно лече. Важно је да се та порука пошаље пацијентима и њиховим родитељима како би знали да постоје шансе за оздрављење – рекао је Радојичић.

Осврћући се на српски народ који је показао велику хуманост у безбројним акцијама прикупљања средстава за појединце којима је требала помоћ и средстава за лечење у иностранству, додао је да је неопходно одговорно друштво које ће наставити тако да се односи према овом проблему.

– Представници Амбасаде Уједињених Арапских Емирата уручиће поклоне малим пацијентима. Ово је само један од примера људи који су свесни тог проблема и желе да помогну и скрену пажњу на те пацијенте. Као друштво радимо много ствари, али најважније је да истрајемо у намери да направимо нову универзитетску дечју клинику „Тиршова 2”, у којој ће сви пацијенти имати боље услове лечења, а пре свега деца која болују од малигних болести – казао је Радојичић и додао да ће се малишани у новој клиници лечити по најновијим светским стандардима, а лекари ће имати могућност да се, уз помоћ телемедицине, консултују са најпознатијим стручњацима из читавог света.

Aбдулрaхмaн Aл Шaмси, отпрaвник пoслoвa Амбaсaдe Уjeдињeних Aрaпских Eмирaтa, истакао је да се радо одазвао позиву Града Београда да се на овај начин обележи Светски дан деце обелеле од рака. Како је нагласио, циљ обележавања јесте да се подигне свест и да се позову људи да реагују.

Aл Шaмси је навео да он и градоначелник Београда дају велику и искрену подршку деци оболелој од рака, пожелевши им опоравак.