среда, 19. фебруар 2020.

Весић: „Шумице” поново дечје игралиште

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на уређењу парк шуме „Шумице”, где се на простору од скоро седам и по хиљада квадратних метара обавља комплетна санација пешачких стаза, изградња парка за псе, дечјег игралишта и теретане на отвореном. Радове су обишли и члан Градског већа Драгомир Петронијевић, градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић и чланови Општинског већа.

Весић је подсетио на то да је уређење ове површине почело 2019. године, да је у првој фази завршено дечје игралиште и игралиште за кућне љубимце, а да ће друга фаза бити завршена 2. априла.

– У другој фази уређујемо комплетан парк, око 2.775 метара стаза, затим девет бетонских степеништа са рукохватима, радимо 21 нову клупу, 29 аутентичних клупа које ради „Зеленило – Београд”, као и шах табле. Ово ће постати уређена површина у коју је Град Београд уложио преко 300 хиљада евра – истакао је Весић и додао да је парк „Шумице” раније била неуређена површина у којој није било садржаја за децу и одрасле.

Према његовим речима, за време радова није посечено ниједно стабло, а посађена су нова стабла и уређене нове зелене површине.

– Парк је, с једне стране, сачувао оно што је имао, а с друге стране постао користан и право место за децу. Ово је прави пример како могу да се уређују површине и паркови у овом крају, као што је уређен и парк „Ушће” који је био само ливада, а сада је један од најлепших паркова у овом делу Европе – нагласио је Весић.

Како је навео, улице у околини парка „Шумице” су на захтев грађана сада једносмерне.

– То говори о нашем односу према оваквим просторима. Срећан сам што се велики број јавних простора уређује и што се они дају на коришћење грађанима. На тај начин смо такође олакшали грађанима, а то је суштина сваке политике, да се раде боље ствари за људе, да им буде боље данас него јуче, а сутра боље него данас. Докле год се ради на тај начин, постоји и подршка грађана. Задовољан сам што смо на предлог суграђана уредили простор и грађани могу да кажу да постоји права веза између њих и Града, јер заједно радимо на томе да сви јавни простори буду прилагођени људима, нарочито деци – закључио је Весић.

До сада су завршени радови на изградњи парка за псе и дечјег игралишта, а санација стаза и изградња теретане су у току. На новом игралишту је постављено осам дечјих реквизита који су у складу са амбијентом у коме се налазе, а цео парковски простор осветљен је 101 светиљком. Направљен је реквизит „Дрвени град”, постављена је жичара за децу, две клацкалице и љуљашка, а израђени су и дрвена греда и ходалица уз помоћ којих ће малишани развијати моторику.

У ограђеном простору за слободно пуштање паса уграђено је шест реквизита, постављене су клупе, једна рустик гарнитура за седење са сунцобраном, четири обичне и четири корпе за отпатке за хигијену паса.

У току је изградња теретане на отвореном, а биће уграђено осам фитнес реквизита, и то четири кардио/фитнес реквизита, разбој, греда, мердевине и справа за склекове. Теретану ће употпунити шест дрвених клупа без наслона за одмор вежбача и пет бетонских ђубријера.