субота, 22. фебруар 2020.

Општина Земун традиционално на Сајму туризма

Председник општине Земун Дејан Матић присуствовао је данас у својству домаћина традиционалној презентацији туристичке понуде те општине на 42. Међународном сајму туризма у Београду. 

На штанду Туристичкo-културног центра Градске општине Земун приказан је туристички, културни, угоститељски и гастрономски потенцијал Земуна, саопштено је из те општине.

– Земун има своју културу, своју традицију на коју смо поносни. То нам даје извесну дозу посебности, по чему се Земун разликује од других општина. Скоро читаву деценију присутни смо на Сајму туризма и презентујемо све оно што имамо и што нас издваја, а то је богата културно-историјска баштина – навео је Матић. 

Он је подсетио на то да је много тога урађено у претходном периоду, почевши од уређења Старог језгра Земуна. 

– Ове године нас очекује завршетак изградње пристана за међународне бродове, заједничког пројекта Владе Републике Србије, Града Београда и Општине Земун. Желимо да се Земун нађе на туристичкој мапу Европе – сви они крузери који су пролазили Дунавом, сада ће пристајати у Земун, а ми се трудимо да спремно сачекамо све те туристе. Тако је реконструисано више од 70 фасада у Старом језгру Земуна, као и пешачка зона. Акценат смо ставили на уређење Гардоша, по коме је наша општина препознатљива. Потпуно су реконструисани летња сцена и бедеми средњовековне тврђаве, припремамо и пројекат ревитализације Миленијумске куле. Једно од приступних степеништа је већ урађено, док су за сва друга степеништа пројекти у току. Све улице које гравитирају ка Гардошу су реконструисане и уз Гробљанску, која ће бити такође уређена, створили смо услове да сви туристи несметано дођу до нашег Гардоша, са кога се, кажу, пружа најлепши поглед на Београд – навео је Матић. 

Он је позвао туристе из земље и света да посете и многобројне манифестације, попут фестивала песме, музике и плеса „Лето на Гардошу”, затим „Лето на Кеју”, „Лето на Лиду”, Фестивал монодраме и пантомиме, Међународни земунски салон карикатуре и све оне садржајe који афирмишу стваралаштво и промовишу Земун као туристичку дестинацију.  

Ово је била прилика да председник Матић посети штандове других локалних самоуправа, као и Туристичке организације Београда, где је са в.д. директора Миодрагом Поповићем разговарао о унапређењу туристичке понуде Земуна и презентације у оквиру ТОБ-а.

На штанду Земуна посетиоци су имали прилику да виде шта је све урађено и шта је оно што нас очекује у будућности, континуитет развоја наутичког, културног, спортског, гастрономског и манифестационог туризма.