субота, 29. фебруар 2020.

Слике уметничких дела на засторима градилишта у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће се на дневном реду седнице Скупштине Града Београда, која ће бити одржана 3. марта, наћи предлог одлуке о изменама и допунама одлуке којом се прописује обавеза инвеститора да приликом извођења радова на објектима на територији Београда користе заштитне прекриваче на скелама. 

– Такође, прописује се и то да заштитни прекривач мора бити осликан изгледом фасаде објекта у размери 1:1 или да садржи приказ културног добра из збирке Народног музеја у Београду, коју већином чине дела српских ликовних уметника и то у укупној површини заштитног прекривача – навео је Весић.

Весић је појаснио да уколико се инвеститор определи да заштитни прекривач скеле садржи приказ културног добра из збирке Народног музеја у Београду, изабрано дело, у одговарајућем формату, моћи ће бесплатно да преузме са листе која ће бити постављена на интернет страници Града Београда, као и Народног музеја у Београду.

Одлуком се такође прописује да уколико је инвеститор радова Град Београд, заштитни прекривач скеле може да садржи и приказ других уметничко-историјских дела о којима се старају установе културе на територији града Београда.

Весић је рекао да се ова одлука доноси после позитивних реакција грађана и посетилаца Београда у односу на досадашње коришћење приказа уметничко-историјских дела на засторима чије је фасаде у протеклом периоду уређивао Град Београд. 

– Када смо одлучили да на засторима фасада које смо уређивали прикажемо слике уметничких дела, желели смо да проверимо каква ће бити реакција јавности – рекао је Весић и додао да је због позитивних реакција грађана одлучено да се ова обавеза прошири на све инвеститоре.

Према његовим речима, увођењем ових мера додатно се доприноси побољшању уређености града и унапређењу наше туристичке понуде.

– Истовремено, ово је још једна у низу активности којом се стварају услови за промовисање богатог културно-историјског наслеђа овог поднебља, у циљу очувања наше културне баштине и традиције, што је једно од основних опредељења Града Београда – закључио је Горан Весић.