уторак, 3. март 2020.

Београд подиже споменике Матији Бану, Теодору Јанковићу Миријевском, Раши Попову и балетском уметнику Милораду Мишковићу

Скупштина града Београда усвојила је на данашњој седници предлоге одлука да се у Београду подигну споменици Матији Бану, Теодору Јанковићу Миријевском, Раши Попову и балетском уметнику Милораду Мишковићу, а донета је и Одлука о подизању споменика „Вечна ватра”. Такође, донете су и Одлука о додели назива парка на територији општине Звездара (Миријево) и Одлука о додели назива платоа на територији општине Палилула.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да je подизање споменика Матији Бану на Бановом брду логичан потез јер је Матија Бан то одавно заслужио.

– Матија Бан је био Србин католичке вере, пореклом из Дубровника. Дао је велики допринос развоју нашег друштва у 19. веку, нарочито развоју Београда. Његов допринос је такође био значајан у области политике, образовања и културе. Чињеница да су општине Чукарица и Звездара покренуле иницијативе о подизању споменика значајним личностима, довољно говори о потреби да општине учествују у расправама ове врсте – навео је Весић.

Он је подсетио на то да су на месту будућег платоа Радивоја Раше Попова до пре извесног времена били нелегално постављени киосци.

– На том месту ће се налазити урбани џеп са зеленим површинама, као и споменик Раши Попову, уместо ругла које је ту било 25 година. Када су радови започели, грађани су нам реклки да су писали многим градоначелницма у прошлости, али да нико од њих није уредио тај део града. У непосредној близини је уређена и станарска гаража са 70 места. Подизање споменика Милораду Мишковићу представља део захвалности за све што је урадио за српски балет. У Србији није било балета све до 1918, до револуције у царској Русији. Ово је показатељ да споменике не добијају само политичари и генерали већ и људи који су на други начин допринели развоју нашег друштва – рекао је Весић и подсетио на то да места за овај споменик не би ни било да није реконструисан Обилићев венац.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић истакла је да су овим предлозима претходиле усвојене иницијативе на седници Комисије за именовање тргова и улица, као и да су споменици веома важни за Београд и Србију.

– На основу усвојене иницијативе Руског центра за науку и културу „Руски дом” у Београду одлучено је да се подигне културно-архитектонска композиција „Вечна ватра” на Спомен-гробљу ослободилаца Београда 1944. Споменик ће бити посвећен заједничкој борби за слободу, али и жртвама – навела је Радуловићева.

Она је додала да је Комисија усвојила иницијативу Општине Чукарица за подизање споменика Матији Бану у насељу Баново брдо, по коме оно носи име. Када је у питању подизање споменика Раши Попову, Радуловићева је истакла да је у питању српски књижевник, публициста и дугогодишњи телевизијски новинар. Иницијатива је потекла од градског урбанисте Марка Стојчића, указала је Радуловићева, и додала да ће се споменик налазити непосредно уз зграду Градске управе, а уз подршку станара из Улице 27. марта. Такође, како је истакла, иницијативу за подизање споменика Теодору Миријевском поднела је Општина Звездара.

– У питању је био велики реформатор српског и румунског школства и први српски педагог. Споменик ће се налазити у парку који се налази између улица Миријевски венац, Радивоја Марковића и Петраркине – навела је Радуловићева.