петак, 20. март 2020.

Дезинфекција јавних зелених површина

ЈКП „Зеленило – Београд” јуче je започело дезинфекцију на најфреквентнијим дечјим игралиштима, стазама, тротоарима, теретанама на отвореном и у „ПЕТ зонама” ради превенције ширења заразе вирусом COVID-19.

Како је саопштено из овог предузећа, третирањем су обухваћене и фреквентне пешачке стазе које воде ка клиничким центрима, као што су сквер Розали Мортон код КБЦ „Др Драгиша Мишовић”, стаза ка ГАК „Народни фронт” и слично.

Дезинфекција се врши и у стамбеним насељима, на стазама које користи већи број суграђана и које воде ка домовима здравља. То су стазе у Блоку 44, у Блоку 22 стаза која води ка ВМЦ-у, у Блоку 9, насељу Бежанијска коса, насељу Стара Раковица, затим стазе ка Дому здравља „Вождовац”, Дому здравља у Криволачкој улици, на Канаревом брду...

Последњих дана, ступањем на снагу ванредног стања и затварањем многих објеката предшколских установа, примећена је већа активност суграђана на градским јавним зеленим површинама, посебно у теретанама на отвореном, на дечјим игралиштима и у парковима за кућне љубимце. Како би заштитили кориснике, ЈКП „Зеленило – Београд” врши дезинфекцију ових садржаја. Третирају се реквизити за игру деце, справе за вежбање у теретанама, као и клупе које се налазе у околини ових простора. Дезинфекција се врши препаратом на бази хлора.

Ради што веће заштите од инфекције, спроводи се и појачана хигијена у смислу чешћег чишћења отпадака са површина, чешћег пражњења и прања ђубријера.

На бази спроведеног мониторинга броја корисника, селективно се третирају најфреквентнији тротоари, стазе и мобилијар у градским парковима. Неки од паркова на којима су радници ЈКП „Зеленило – Београд” данас вршили дезинфекцију су Академски парк, Ташмајдански парк, Карађорђев парк, Митићева рупа на Славији, Пионирски парк, Парк Александров, Чубурски парк, Трг републике...

Радови на дезинфекцији се врше уз помоћ механизације, трактора са прскалицама којима се третирају стазе, као и ручним прскалицама помоћу којих се третирају реквизити и мобилијар.

У понедељак ће бити започета дезинфекција већих пешачких потеза цистернама са раствором препарата на бази хлора, шеталишта уз обале река, као и стаза у парковима.

Све мере превенције ће се вршити континуирано до престанка опасности од ширења инфекције, а у складу са препорукама Завода за биоциде и медицинску екологију.