недеља, 5. април 2020.

Радојичић: Град спреман за сваки сценарио, још увек смо корак испред епидемије

Град Београд добро функционише током актуелне забране кретања од суботе до понедељка, а ангажовано је око 1.000 радника комуналног система како би основне потребе људи биле задовољене и како би они који морају да раде стигли на посао, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на Телевизији Пинк.

Радојичић је истакао да је Град Београд спреман за сваки вид пооштравања мера Владе Србије, уколико за тим буде било потребе.

– Генерално, још увек идемо корак испред епидемије. Већина суграђана у потпуности поштује мере, што нам у сваком случају помаже у овој борби. Постоји, нажалост, и мањи број људи који не слуша наредбе надређених и тешко је рећи због чега се то дешава. Да ли је то бахатост или нека врста примитивизма? Помало је већ непријатно стално понављати исте ствари које очигледно највећи број људи у потпуности поштује. Они који то не раде угрожавају себе, али и друге, што је још горе. Епидемију можемо да упоредимо са пожаром који букти свуда око нас и уколико будемо непажљиви можемо да изазовемо много већу штету. Невероватно је да се неки људи у тој мери оглушују о наредбе. Важно је смањивати ризике. Свако од нас понекад несвесно уради нешто супротно препорукама, али свесно кршење прописа ми је несхватљиво – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је дезинфекција града врло важан део ове борбе. На 18 локација, навео је градоначелник, постављени су танкови са натријум-хиполоритом како би била омогућена дезинфекција улаза и зграда.

– Ризичне површине су гелендери, кваке, лифтови, прекидачи... Постоје процедуре за дезинфекцију, а општинама је наложено да ангажују фирме које се професионално баве дезинфекцијом. Мислим да је у потпуности завршен посао дезинфекције међублоковских површина, док је посао дезинфекције институција дат Заводу за биоциде и медицинску екологију. Када је у питању руска помоћ која је стигла, наглашавам да су руске екипе по питању дезинфекције у Италији урадиле велики посао. Према неким подацима, у свим земљама и даље постоји узлазна тенденција ширења вируса, што значи да је ситуација веома озбиљна. Глобално, постоје три приступа борби против вируса корона. Земље попут Кине, Јужне Кореје, Сингапура, али и Србије, веома су озбиљно приступиле борби против епидемије, док су државе попут САД, Италије, Шпаније, Велике Британије кренуле веома релаксирано, а потом ушле у панику. Коначно, имамо државе које се и даље понашају прилично опуштено – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, Србија је на време предузела мере и то је, како је рекао, велики допринос руководства наше земље.

– Иако су мере биле непопуларне, показује се да је то био прави потез и мислим да се добро сналазимо у тешкој ситуацији. Ова инфекција је капљична, а уколико се не поштују препоруке о дистанцирању, може се пренети преко аеросола. Веома је важно да будемо спремни за евентуално значајније повећање броја заражених. Тешко је посматрати ситуацију само кроз бројке и тај аспект понекад може да завара. Број пацијената на респираторима и оних који су нажалост преминули један је од показатеља тежине ситуације. Важно је да се пажња обрати и на проценат заражених у односу на број тестираних, али све то захтева дужи временски период, уколико се желе поуздани подаци. Сигурно је да мала пажња у року од седам до десет дана може да изазове велики поремећај. За сваки сценарио смо спремни. „Пионир”, „Хала спортова” и „Штарк арена” су дворане које су спремне за пријем пацијената, а размишљамо и о новим капацитетима. Званичници Града су и лично, а свакако преко Комуналне милиције, на више локација упозоравали грађане да би требало да буду код куће и не угрожавају никога. На примеру Америке видимо колико је важно поштовати мере, јер тамо имамо јасну разлику у броју оболелих на локацијама где се људи понашају у складу са ситуацијом и тамо где то не чине. Људи на функцијама су дужни да буду пример осталима и не би никога требало охрабривати понашањем које је у супротности са борбом коју водимо. Свет се током историје неколико пута значајно променио након епидемија – подсетио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да са децом морамо бити веома пажљиви, упркос подацима да она обољевају од вируса корона, али у велкој већини случајева уз лакшу клиничку слику.

– Деца могу да се заразе, а могу и да преносе болест. Посебно је у овим временима изазовно одговорити на дечје потребе, на пажњу која им је потребна. Мислим да морамо да им говоримо истину како не бисмо изгубили њихово поверење. У време бомбардовања моја деца су била мала и требало је тада пронаћи начин да им се објасни оно што виде, а то је да имамо ситуацију да падају бомбе и да се води рат. Републички стручни штаб са епидемиолозима заседа свакодневно и важно је да је струка уз нас. Град спроводи мере које предлажу епидемиолози и трудимо се да превазиђемо ову тешку ситуацију. Понашање грађана одређује мере, односно да ли ће оне бити пооштраване или не. За седам дана ћемо видети резултате актуелне забране кретања од суботе у 13 до понедељка у пет сати – рекао је Радојичић.

Он је подсетио на то да су кол-центри које је оформила свака београдска општина до сада примили око 40.000 позива, од чега су у половини случајева волонтери урадили посао доносећи старијим суграђанима оно што им је потребно.

– Волонтери улажу велики напор и раде важан посао и управо због тога њихов број никада није довољан. Апелујем на све који су у могућности да помогну најстаријим суграђанима на било који начин. Подсетио бих на то да је Град Београд организовао помоћ за 173.000 најстаријих суграђана који имају примања мања од 30.000 динара. Не знамо колико ће ово још да траје и наша солидарност је и даље на испиту. Уколико вируса више не буде преко лета, не значи да се на јесен неће поново појавити, и на нама је да будемо спремни за то. Можемо да размишљамо две до три недеље унапред, али чак и када подаци буду показали јасан пад броја заражених, имаћемо наредне четири недеље у којима ћемо морати да будемо веома опрезни. До опуштања не сме да дође – поручио је градоначелник.

Радојичић је рекао да избалансирана спољна политика коју спроводи Србија на челу са председником Вучићем, увелико даје резултате.

– Као градоначелник, присуствовао сам одређеном броју пријема на којима су биле изузетно важне особе у домену међународне политике. Председник Србије на одличан начин успоставља односе и то резултира чињеницом да сада имамо велику помоћ од Кине, Русије, али и Европске уније, као и са других страна – додао је Радојичић.

Он је као веома битну истакао пирамидалну организацију здравственог система.

– Грађани који имају одређене симптоме због којих сумњају на присуство вируса корона сада одлазе у домове здравља, где је важно да се избегне сваки контакт са другим пацијентима и лекарима који их лече. Лекари, сестре и сви остали који су запослени у здравственом систему раде изузетно тежак посао, нарочито у овим околностима – нагласио је градоначелник.

Када је у питању заштита животне средине, Радојичић сматра да ће ситуација са вирусом корона сигурно утицати на смањење загађења, како глобално тако и локално.

– Однос према природи је током претходних деценија био неодговоран, што је на одређени начин и довело до ситуације у којој се налазимо јер је равнотежа у природи нарушена. Узимали смо много од природе, а мало смо враћали. Још у 14. веку догодиле су се климатске промене и тада је дошло до великих епидемија. Сада имамо сличну ситуацију, последице се јављају и морамо пронаћи бољи начин за очување свега што нам је природа дала. Садња дрвећа коју је Град Београд покренуо само је један део те борбе – закључио је Радојичић.