среда, 29. април 2020.

Никодијевић: Како мере буду попуштале, већа одговорност биће на нама самима

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић изјавио је да ће се од 8. маја на улицама престонице наћи уобичајен број возила градског превоза као у редовним условима, али да ће бити ограничен број улазака, односно корисника.

Он је за ТВ Хепи прецизирао да ће у прво време градски превоз моћи да користе само грађани који имају радну обавезу, касније студенти, ђаци и на крају пензионери. 

– Да бисмо смањили оптерећење и гужве у градском превозу, у првом тренутку ће моћи да га користе грађани са радним обавезама, а све према препорукама епидемилога. Возач ће према тим препорукама бити ограђен плексигласом. Такође ће у сваком возилу бити редар који ће помоћи путницима да што брже улазе и излазе из аутобуса, да се обезбеди прописана дистанца међу путницима и на тај начин могућност заразе сведе на минимум. Биће обавезно ношење маски и рукавица, као и улазак на једна и излазак на друга врата – навео је Никодијевић. 

Он је истакао да се живот полако враћа у редовне токове и додао да ћемо морати да се навикнемо на нека правила која до епидемије нису постојала. 

– Полако се укидају одређене врста забрана, од занатских радњи које су почеле прве да раде, па до фризерских, козметичких салона и теретана за вежбање. Идемо ка томе да се успостави и градски превоз. То ће бити онда када се привредна активност буде повећавала и постојла све већа потреба за грађанима са радном обавезом – указао је председник градског парламента. 

Никодијевић је подвукао да, како мере буду попуштале, све ће већа одговорност бити на нама самима, а у складу са одлукама епидемиолога. 

– Републички кризни штаб и епидемиолози доносе одлуке које мере и у ком тренутку могу да буду укинуте, а Град Београд их спроводи. Како их је исто тело уводило, тако ће их парцијално и укидати. Нове мере подразумевају то да сви предузетници поштују прописе и стандарде који су прописани како би били безбедни и корисници и запослени. Исто важи и за градски превоз – навео је Никодијевић. 

Он је истакао да се после одлуке о поновном коришћењу парковских површина завршава њихова дезинфекција, као и косидба и орезивање дрвећа. Такође је истакао да је вода за пиће у престоници одличног квалитета и подсетио да је подигнут нови погон Макиш 2, као и да је Макиш 1 реконструисан по свим светским стандардима.