уторак, 12. мај 2020.

Библиотеке у граду почињу са радом

Поред једанаест библиотека Града Београда које су са радом почеле 11. маја, данас, сутра и у петак се отварају још неке библиотеке, док ће остали објекти из мреже Библиотеке града Београда постепено почињати са радом у наредном периоду, саопштио је Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

Библиотеке које су од 11. маја почеле са радом су Централна библиотека – Одељење за рад са корисницима, Дечје одељење „Чика Јова Змај”, Фонд старе и ретке књиге и књиге о Београду – Завичајно одељење, Фонд периодике, Библиотека „Ђорђе Јовановић”, Стари град, Дечје одељење „Драган Лукић”, „Петар Кочић”, Врачар, Дечје одељење „Растко”, „Бора Станковић”, Савски венац, Библиотека „Вук Караџић”, Звездара, и „Јован Дучић”, Барајево. Библиотека „Свети Сава”, Земун, и Огранак „Сава”, Нови Београд, почињу да раде данас.

Наредног дана са радом почињу библиотеке „Милован Видаковић”, Сопот, „Деспот Стефан Лазаревић”, Младеновац, и Огранак „Филип Вишњић”, Вождовац. Од 15. маја радиће и библиотеке „Лаза Костић”, Чукaрица, „Миодраг Булатовић”, Раковица, и „Илија Гарашанин”, Гроцка.

Рад са корисницима одвијаће се у једној смени, радним данима од 9 до 15 сати. Корисници ће моћи да позајме нове и да врате књиге које се налазе код њих, искључиво у библиотеци у којој су позајмљене, а 1. јун – предвиђени рок за враћање књига, неће се рачунати.

У циљу што краћег задржавања у библиотеци и ефикасније услуге, корисници могу да резервишу књиге путем мејла или телефона. Резервација књига је бесплатна. Преко електронског каталога БГБ (https://opac.bisis.rs/lib/bgb) корисници могу пронаћи жељене књиге и списак књига послати на мејл библиотеке из које желе да позајме књиге или пак да исту позову телефоном.

Читаонице неће радити до даљег, осим читаоница у Завичајном фонду (Змај Јовина 1, 2. спрат) – два читаоничка места, и научна читаоница у Фонду периодике (Студентски трг 19) – четири читаоничка места. 

Улаз у библиотеку дозвољен је само уз поседовање личних заштитних средстава (маске и рукавице) и уз контролу броја корисника у простору библиотеке. У библиотеци ће у истом тренутку моћи да се налазе највише два корисника (осим у читаоници Фонда периодике).