уторак, 12. мај 2020.

Градоначелник Радојичић: Изградња метроа од капиталне важности за Београд и Србију

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас потписивању Споразума о донацији у вези са реализацијом и финансирањем пројекта београдског метроа између Владе Србије и Влaде Француске.

Споразум су у Влади Републике Србије потписали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони.

Градоначелник Радојичић је истакао да је метро један од најважнијих градских пројеката о коме се говорило деценијама уназад.

– Метро је важан, пре свега за грађане Београда, зато што ће поправити квалитет транспорта, а према проценама њиме ће се превозити 30 одсто Београђана. У овом тренутку, када имамо ситуацију са епидемијом, постаје још јасније колико је важно да се унапреди транспортни систем великих градова попут Београда. Најважније је то што ће Београђани на овај начин имати бољи квалитет живота – рекао је Радојичић.

Захвалио је Влади Француске, Амбасади и амбасадору Француске у Србији што су од првог дана показали интересовање за учествовање у овом важном пројекту.

– Посебно захваљујем и на донацији која ће директно унапредити ову фазу реализације пројекта – саму студију изводљивости, припремање пројектне документације и студију изводљивости заштите животне средине. Ово је пројекат од капиталне важности за Београд, али и за Републику Србију, и зато је врло важно да заједно, Влада, министри и Град Београд сарађују на овом пројекту. Верујем да ћемо се и у наредном периоду радовати свакој фази која буде пратила спровођење овог важног пројекта – рекао је градоначелник Радојичић, захваливши министаркама Зорани Михајловић и Јадранки Јоксимовић на ангажовању у овом пројекту.

Министарка Михајловић је истакла да је ово један од највећих инфраструктурних пројеката у земљи.

– Данашњи споразум је важан јер он значи да више нема назад. Кренућемо у израду студије изводљивости и идејног решења, као и студије процене утицаја на животну средину за прву линију метроа. Истовремено, добићемо и предлог концептуалног решења за трећу линију метроа у Београду. Овај споразум биће преточен у уговор из којег ћемо даље реализовати 8,3 милиона евра. У међувремену, Град и Република воде разговоре са француском владом и кинеским партнерима о томе како ћемо градити и финансирати овај инфраструктурни пројекат – навела је Михајловићева.

Она је оценила да ће овај пројекат бити конструкционо највећи, најтежи и финансијски најскупљи, не само код нас него и у региону. Процена је, додала је, да ће две, могуће и три линије метроа коштати између четири и по и пет и по милијарди евра.

Министарка Јоксимовић је истакла да је изградња метроа у Београду најпотребнија за одрживу саобраћајну инфраструктуру. Такође је истакла да је од великог значаја за Србију да на путу ка Европској унији за стратешког партнера има Француску.

Амбасадор Фалкони је подсетио да је пројекат сарадње на изградњи београдског метроа поново покренут током недавне посете председника Емануела Макрона.

– Потписивање споразума је значајна и конкретна етапа у развоју овог дугогодишњег пројекта и показује посвећеност француских власти. Француска донација од 8,3 милиона евра омогућиће да се спроведе студија изводљивости прве фазе београдског метроа – истакао је Фалкони.