петак, 15. мај 2020.

Весић: Од понедељка у вртиће могу и деца запослених који немају потврду

Град Београд ће од понедељка, 18. маја, примати у вртиће и децу чији родитељи не могу да обезбеде потврду од послодавца да су запослени, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у Jутарњем програму Радио-телевизије Србије.

– На овај начин излазимо у сусрет оним родитељима који не могу да докажу да су запослени, како би и њихова деца могла да бораве у вртићима. Јуче смо упутили захтев Министарству просвете, науке и технолошког развоја и добили смо сагласност да можемо да радимо на овај начин – објаснио је Весић.

Весић је у своје, и у име Града Београда, апеловао на родитеље да не довoде децу у вртиће уколико има ко да их чува.

– На овај корак смо се одлучили зато што је током ове недеље у вртићима било мање од седам одсто деце. Од 58.000 деце, колико их је уписано у државне вртиће, јуче је било 3.966 деце, што је за 536 деце више него у среду – рекао је Весић и додао да сва деца која долазе у вртић морају да имају потврду од педијатра да су здрава, као и потврду да су вакцинисана.

И даље постоји обавеза да групе деце у вртићима буду дупло мање, да се групе не мешају и да се настава, када је то могуће, одвија напољу, прецизирао је Горан Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да данас истиче рок за онлајн упис деце у вртиће.

– До краја радног времена јуче, за упис у вртиће пријављено је 17.700 деце на 12.700 места. Колико се тачно деце пријавило знаћемо наредних дана, јер многи родитељи се пријаве по два и више пута. Листе примљене деце у вртиће објавићемо до 1. јуна – рекао је Весић.