субота, 16. мај 2020.

Радојичић: Од понедељка у вртиће без потврдe о запослењу, ипак препорука да се деца доводе ако је неопходно

Од понедељка, за боравак деце у вртићима неће бити потребне потврде родитеља да су запослени, најавио је данас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. Он се осврнуо на претходну недељу, када су вртићи након укидања ванредног стања почели да раде, истичући да је број деце био и мањи од очекиваног, просечно њих око четири хиљаде. 

– Све мере и препоруке стручно-оперативног тима запослени у предшколским установама спроводе. Од понедељка очекујемо нешто већи број деце, али и даље стоји препорука да ту услугу треба користити ако је неопходна, да не бисмо оптеретили вртиће и читаву ту службу. Зато је можда боље не журити са довођењем деце у вртиће, уколико има ко да их причува. Ипак, спремни смо да дочекамо већи број деце – рекао је Радојичић за ТВ Прва.

Ситуација се на дневном нивоу прати и запослени поштују све препоручене мере. Проблема није било јер су запослени веома посвећени, оценио је градоначелник.

Радојичић се осврнуо и на ситуацију у јавном градском превозу. Он је навео да је у почетку било од 20 до 30 одсто заузетости капацитета, а протекле недеље нешто више, на неким линијама и око 60 процената.

– Дневно пратимо стање на терену и реагујемо у складу са потребама. На почетку је било 1.058 аутобуса на градским линијама и око 250 на приградским линијама. На основу анализе броја путника и оптерећености појединих линија, повећан је број возила за око 55, и то за 27 градских и две приградске линије. Од понедељка ће бити успостављен превоз путника и на четири минибус линије – истакао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да је градски превоз једна од најризичнијих и најкомликованијих тачака у великим градовима, због чега је важно да сви дају свој допринос – путници, организатори и запослени. Апеловао је на грађане да и даље користе маске у јавном превозу, и уопште у затвореном простору, јер та врста опрезности пружа и много већу сигурност за све.