недеља, 17. мај 2020.

Весић: Од сутра поново минибус експрес линије, ноћне од 1. јуна

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће од сутра, 18. маја, бити успостављен превоз путника на четири минибус експрес линије. То су линије Е1 (Устаничка – Блок 45), Е2 (Петлово брдо – Трг републике), Е6 (Миријево 4 – Нови Београд /Блок 45/) и Е9 (Кумодраж – Студентски трг). Весић је рекао да ће Линија А1 (Трг Славија – Аеродром „Никола Тесла”) бити успостављена по отпочињању путничког саобраћаја на Аеродрому „Никола Тесла”.

– Успостављање линија ноћног превоза путника планирано је после 1. јуна. Према заједничким проценама Града и превозника, успостављање ноћних линија није још увек оправдано с обзиром на то да се њихово финансирање врши из средстава остварених продајом карата у возилу, односно директно је зависно од броја превезених путника – рекао је Весић. 

Он је додао да све анализе показују да се ни на дневним линијама не појављује очекивани број корисника, што је утврђено праћењем и снимањем попуњености возила на терену, тако да се не може очекивати довољан број путника на ноћним линијама. 

– Од петка, 8. маја, јавни линијски превоз на територији града Београда поново је успостављен на 469 аутобуских линија, од чега су 153 градске и 316 приградске и локалне линије, седам трамвајских, пет тролејбуских линија и на једној еко линији (Еко 1). Поново је успостављено пет трамвајских линија 6, 7, 9, 12 и 14. Ове линије одржавало је 1.058 возила, то јест 916 аутобуса, 74 трамваја, 64 тролејбуса и четири електробуса на градским линијама, као и 234 аутобуса на приградским и локалним линијама. На линијама на којима је у шпицевима примећено више путника додата су возила, тако да од 13. маја саобраћа додатних 55 возила, од којих је 49 аутобуса и шест тролејбуса. Од 9. маја поново ради и „Врабац сервис” који саобраћа у пешачкој зони у центру града – објаснио је Весић.