четвртак, 21. мај 2020.

Весић: Град Београд подноси извештај о раду у ванредном стању

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће за два дана, 23. маја, у штампаним медијима бити објављен извештај Града Београда о раду у ванредном стању. Како је оценио, циљ овог извештаја јесте да се грађани упознају са тиме како је трошен новац пореских обвезника да би се заштитило здравље Београђана.

– У том извештају наћи ће се много података на које смо поносни. Подељено је 183.285 хуманитарних пакета, од чега 173 хиљаде пензионерима са примањима мањим од 30.000 динара, затим 668 хиљада маски и 600 хиљада комада заштитних рукавица. Осим што су градске службе функционисале, помагали смо и клиничке центре и градске заводе, као и читав низ здравствених институција у граду. Поред тога, грађани нису плаћали боравак деце у вртићима током ванредног стања, а извршена је и дезинфекција свих објеката предшколских установа. Одржавали смо 34 посебне коридорске линије за превоз здравствених радника, организовали волонтерске центре са шест и по хиљада волонтера, примили 85 хиљада позива и 35 хиљада пута изашли на терен помажући старијима. Плаћање „Инфостана” с правом на попусте за старије суграђане могуће је до 30. јуна. Закуп пословног простора није наплаћиван током ванредног стања, а закупцима је дата могућност да обавезе измире са 50 одсто попуста до краја године или у дванаест месечних рата током следеће године – истакао је Весић.

Такође, подсетио је Весић, дезинфиковано је око 3,85 милиона квадрата зелених површина и паркова, али и 10.815 стамбених објеката. „Градска чистоћа” је дезинфиковала 32 милиона квадрата улица, „Београдски водовод” обезбедио је континуирано снабдевање водом, а урађено је још много тога.

– Град Београд је добро функционисао, људи су показали одговорност, а хиљаде запослених у комуналном систему свакодневно је било на терену, што је велика ствар како би грађани и у време ванредног стања добијали све комуналне услуге – истакао је Весић за „Београдску хронику”.

Све оно што ће се поднети као извештај био је посао градских власти, нагласио је Весић.

– Посао власти јесте да ради оно што је у интересу грађана, а захвалност и победу дугујемо управо грађанкама и грађанима Београда, пре свега здравственим радницима – рекао је Весић.

Заменик градоначелника још једном је апеловао на грађане да поштују епидемиолошка правила и све мере, иако је ванредно стање укинуто.