понедељак, 8. јун 2020.

Објављене прелиминарне листе деце за упис у вртиће

У 17 београдских предшколских установа данас су објављене прелиминарне листе деце која су добила место на конкурсу за упис у предшколске установе, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак. 

– Објавом прелиминарних листи почиње да тече рок за жалбе родитеља који нису задовољни одлуком уписне комисије. Жалбе се могу поднети до 18. јуна електронском поштом установи у којој су родитељи и конкурисали – рекао је Гак и додао да се након тога крајем месеца очекује и коначна листа.

Гак је истакао и да ће током лета Секретаријат за образовање и дечју заштиту одобравати додатних до 20 одсто повећања капацитета тамо где се процени да је то могуће, те да ће до септембра бити отворени и нови вртићи попут објекта у Сурчину, чија је адаптација при крају. 

– Не би требало да брину родитељи јер ће још бити додатних места. Док не упишемо децу свих заинтересованих родитеља, настављамо и сарадњу са приватним вртићима у којима је омогућен боравак деце уз финансијску помоћ Града Београда – нагласио је Гак.

Он је истакао да је Град Београд на добром путу да оно што је зацртано и оствари будући да је обухват деце предшколским образовањем са некадашњих 45 подигао на 73 одсто. 

– То значи да настављамо рад на даљем смањењу листе чекања за вртиће на којој је у овој години било око 2.000 деце, док је 2017. године на чекању било око 10.000 деце. То је већ велики успех, али бићу задовољан тек када листу потпуно укинемо – поручио је Гак.

На конкурсу за упис у београдске вртиће, који је трајао од 30. марта до 15. маја, стигао је 20.251 захтев за место у вртићима.

Ове године родитељи су могли да  конкуришу искључиво електронским путем за 12.702 места, и то за 5.777 места у јасленим групама, 2.207 места у вртићким групама и још нешто мање од 5.000 места за предшколце који до сада нису били у систему.

Приоритет при упису имају деца из друштвено осетљивих група, деца запослених родитеља и редовних студената, као и деца која имају статус трећег и сваког наредног детета у примарној породици.