среда, 17. јун 2020.

Весић: Град обезбедио инвалидска колица за тешко оболелог суграђанина

Град Београд обезбедио је за суграђанина Перу Вукојевића, који болује од церебралне парализе, инвалидска колица, која је у име Града уручио заменик градоначелника Горан Весић. Специјално конструисана колица уручена су Дилбери Сарајлић из Савеза за церебралну и дечју парализу, а догађају је присуствовала градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.  

Весић је истакао да је циљ данашњег окупљања у Старом двору да се скрене пажња на проблеме које имају људи са церебралном парализом, те да Град има добру сарадњу са удружењима који окупљају грађане са инвалидитетом. 

–  Од 2014. године скоро сва таква удружења имају редовну подршку Града и могу потпуно нормално да раде и прижају услуге својим корисницима. Отворени смо и за сваку другу врсту сарадње са њима зато што сматрамо да сви грађани треба да имају подршку Града, а пре свега они који имају посебне потребе, и то и јесте посао локалне самоуправе – истакао је Весић.

Он је, како је нагласио, замолио једну од компанија које раде са Градом да купе ова електрична колица како би била уручена особи којој су заиста потребна, те да је срећан што је то баш Перо Вукојевић јер мисли да су њему ова колица најпотребнија.

– Неопходно је да ближе радимо са удружењима како бисмо препознали све специфичности болести и како би сви њихови корисници добили подршку од државе, без обзира што и град и република подржавају особе са инвалидитетом. Треба знати и податак да десет одсто грађана света, па и Србије, има проблем са инвцалидитетом, а многи од тих проблема се не препознају и време је да се тим људима обраћамо на прави начин – рекао је заменик градоначелника.

Он је истакао да је посебно задовољан јер је данас учињен још један корак у сарадњи са удружењима и додао да је Град Београд потпуно отворен за пројекте које та удружења имају. 

–  То су пројекти запошљавања и ангажовања тих људи, организовање посебних места за њих, као што је кафић на Врачару где раде особе са инвалидитетом. Увек ћемо бити расположени да као Град учествујемо и подржавамо такве пројекте,  јер тако показујемо да смо сви једнаки и да морамо да имамо разумевања једни за друге – истакао је Весић.

Дилбера Сарајлић је захвалила на донацији и прецизирала да Перо не напушта Дом на Бежанијској коси где је одрастао као дете без родитељског старања. 

– Колица ће му много значити за самосталност и пружиће му могућност да изађе из простора Дома – навела је она.

Сарајлић је додала и да савез има евидентирано више од хиљаду људи са последицама церебралне парализе, као и да је веома ангажован у програмима од јавног интереса за Град Београд, од којег добија несебичну подршку и финансијску помоћ. Та помоћ, додала је она, омогућиће даљи рад на програмима и пројектима, као и на бољем умрежавању дванаест општинских подружница, колико их има у Београду.