среда, 17. јун 2020.

Весић: Четрдесет хероја добило награду Града Београда

Добитницима новоустановљене награде „Херој Београда” данас су у Старом двору уручена признања, а та част припала је заменику градоначелника Бeограда Горану Весићу, епидемиологу и председнику Комисије за доделу награда Предрагу Кону и директору и власнику Телевизије Пинк Жељку Митровићу, који су, уз новчани износ, најбољима доделили и статуу „Победника”. 

Весић је том приликом рекао да када Београд, који је град херој, додељује награде својим херојима, онда то има посебан значај.

– Тешка времена код већине људи пробуди оно најбоље: солидарност, пожртвованост, несебичност и све оне особине које свако од нас жели да има. Признање данас одајемо за 40 хероја, али током епидемије вируса корона и ванредног стања било их је на хиљаде, десетине хиљада, а можда и стотине хиљада. Ових 40 жена и мушкараца су њихови представници. Они ће данас примити награде у име свих Београђанки и Београђана, који су се током епидемије жртвовали за своје суграђане, у име медицинских лекара и сестара, који нису имали смену и који су радили дан и ноћ како би заштитили све, у име комуналних радника, који су одржавали комунални систем радећи по 15 дана без престанка, у име часних полицајаца и комуналних милиционера, који су на терену проводили дане и ноћи без одмора. Могао бих да набрајам многе професије, јер у свакој од њих има хероја. Када смо изашли из ванредног стања, победник је заправо био Београд. Сви грађани су показали да смо као народ дисциплиновани, да можемо да се изборимо са најтежим искушењима и победимо недаће са којима је био суочен читав свет, а не само наша земља – истакао је Весић.

Весић је изразио наду да ће солидарност и све добре особине остати међу нашим људима и да ћемо и убудуће показивати оно што је најбоље.

– Ова награда треба да буде подсећање да водимо више рачуна једни о другима – навео је Весић.

Он је у име Града Београда честитао свим награђенима, као и члановима комисије који су имали тежак задатак да од хиљаде пристиглих предлога изаберу 40 жена, мушкараца и институција. Такође, захвалио је компанији „Пинк” и Жељку Митровићу, на чији предлог је награда и установљена, што су учествовали у фонду за награде, као и Предрагу Кону, за којег је рекао да је први међу свима нама и највећи херој Београда.

Заменик градоначелника је прецизирао да су по пет милиона обезбедили Град Београд и компанија „Пинк интернешнал”, чиме је, како је оценио, показано како медијске куће заједно са државом могу да мењају свет. Он је изразио похвалу и за друге медијске куће које су свакодневно извештавале о храбрим људима који су спасавали животе људи. 

Весић је на крају оценио да смо у борби са ковидом-19 показали да смо зрело друштво. Он је подсетио и да је Београд један од два града у свету који има француски Орден Легије части, као и Орден Народног хероја, те да ће и убудуће, као град херој, награђивати своје становнике за херојска дела.

Предраг Кон је оценио да је ово засигурно био један од најлепших задатака у његовом животу. 

– Рад у комисији за мене је била изузетна част. С друге стране, мислим да смо имали добру методологију и да смо направили добар избор од предлога које смо добили. Чврсто, стабилно и сигурно стојимо иза тога да смо одабрали најбоље, јер су сви чланови комисије у томе учествовали потпуно равноправно – навео је Кон.

Он је напоменуо да, нажалост, пандемија није завршена и да ћемо пред собом имати још борбе, али да се у једном највећем таласу исказала велика несебичност и солидарност. 

Кон је изразио дивљење свим људима који су срцем реаговали и несебично радили свој посао. Он је на крају изразио наду да ће добро увек надјачати своју супротност. 

Жељко Митровић је подсетио како је дошло до сарадње Града Београда и ове телевизијске куће, када  су пре четири месеца први пут поменути људи који су показали велику солидарност и пожртвованост. Како је рекао, гостовао је са замеником градоначелника у Јутарњем програму, и тада је Весић дошао на идеју да треба наградити те људе, наше грађане и комшије који су били несебични. Број хероја је огроман и изабрати четрдесеторо био је веома тежак посао.  

– Ви данас добијате награду, добићете велики број честитки, али морате бити спремни и на критику оних који се нису ангажовали и који су преспавали епидемију. Надам се да ће ваш пример полако утицати и на друге, да ћете наставити да помажете и будете и даље солидарни и храбри – рекао је Митровић.

Догађају су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, главни урбаниста Марко Стојчић и представници Градске управе Града Београда.