петак, 7. август 2020.

Весић: Влада Јапана помаже модернизацију градског превоза у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присустовао је данас у Старом двору потписивању званичног документа којим се пoтврђуje пoчeтaк рeaлизaциje прojeктa „Moдeрнизaциja jaвнoг грaдскoг прeвoзa у Бeoгрaду”. 

Документ су потписали Јовица Васиљевић, градски секретар за јавни превоз, и Ђирo Taкeићи, стaлни прeдстaвник Jaпaнскe aгeнциje зa мeђунaрoдну сaрaдњу из Кaнцeлaриje зa Бaлкaн. Прojeкaт прeдстaвљa дoнaциjу Влaдe Jaпaнa Грaду Бeoгрaду и Сeкрeтaриjaту зa jaвни прeвoз а нeпoсрeднoм сaрaдњом измeћу Jaпaнскe мeћунaрoднe aгeнциje зa сaрaдњу, JICA, Грaдa Бeoгрaдa и Сeкрeтaриjaтa зa jaвни превoз биће реализован овај пројекат. Рeaлизaциja прojeктa пoчињe у oктoбру и трajaћe 36 мeсeци.

Горан Весић je захвалио Влади Јапана на овом пројекту који ће, како је рекао, бити веома важан и користан за Град Београд.

– Овај пројекат је доказ пријатељства између наша два народа и потврђује да сарадња Јапана и Србије напредује. Данашњи споразум ће нам омогућити да сагледамо све проблеме које имамо у јавном превозу и да од Јапана, као једне од најорганизованијих земаља на свету, добијемо предлоге и искуства како можемо да побољшамо систем нашег јавног превоза. Осим тога, пројекат ће омогућити и обуку наших људи у Јапану, европским градовима и Београду ради стицања неопходног искуства за даљи рад. На основу тога ће проистећи и други пројекти који ће нам бити корисни како бисмо унапредили систем јавног превоза – појаснио је Весић.

Он је нагласио да Београд никада неће заборавити велику помоћ народа Јапана 2003. године нашем градском превознику.

– Тада сте нам поклонили аутобусе који се и данас налазе на нашим улицама. На њима и даље стоји натпипс „Поклон народа Јапана народу Србије”. Такође, не можемо да заборавимо ни велике донације које сте дали Београдском универзитету. Влада Јапана је највећи донатор овој установи у последње две деценије. Када је народу Јапана било тешко и када му је била потребна помоћ, наша влада је, колико су могућности дозвољавале, дала донацију. На тај начин показујемо да волимо и поштујемо једни друге, а тако се и поштују пријатељи – навео је Весић.

Он је подсетио да у Београду ради неколико јапанских компанија, те да једна од њих, „Иточу”, ради на нашем највећем пројекту јавно-прватног партнерства – депонија Винча. 

– Ми смо отворени и позивамо све јапанске компаније да дођу у Београд, нађу своје место и овде раде зато што је Београд добро место за инвестирање. Надам се да ћемо имати више јапанских компанија и верујем да ће споразум који смо данас потписали бити још један корак у том правцу – истакао је заменик градоначелника.

Он је захвалио градском секретару за јавни превоз Јовици Васиљевићу који је, како је навео, уложио велики напор да дође до потписивања овог споразума.

Градски секретар Јовица Васиљевић захвалио је свима који су допринели да дође до потписивања документа, као и јапанским пријатељима који су препознали важност овог пројекта.

– Пројекат представља наставак започетог пројекта донације аутобуса почетком двехиљадитих година и ово је, такорећи, друга фаза те донације. Захваљујем Горану Весићу на личној подршци да би се све ово реализовало, јер он добро познаје проблематику комуналног система, посебно јавног превоза – навео је Васиљевић.

Он је подсетио да пројекат траје 36 месеци и да поред обуке људи из Сектора за јавни превоз, која ће се одвијати у Јапану, Европи и Београду, подразумева и израду студије која ће анализирати проблем јавног превоза и помоћи да се унапреди целокупан систем.

– Једна од фаза овог пројекта јесте и реализација пилот пројекта који ће подразумевати примену савремених технологија. Све ово је на неки начин донација Јапана у стручном и професионалном делу организације управљања системом јавног превоза – рекао је градски секретар.

Амбасадор Јапана Јунићи Марујама је посебно захвалио Горану Весићу на труду који је уложио и навео да је овај пројекат резултат сарадње између представника Града Београда и Канцеларије за Балкан. 

– Овај пројекат тежи да успостави одржив систем јавног превоза у Београду који неће наносити штету животној средини, а све у складу са политиком за заштиту животне средине јапанске владе. Сигуран сам да је ово прилика да се покаже потенцијал који ова сарадња носи, као и да се побољша квалитет живота Београђана – истакао је амбасадор Јапана. 

Стaлни прeдстaвник Jaпaнскe aгeнциje зa мeђунaрoдну сaрaдњу из Кaнцeлaриje зa Бaлкaн Ђирo Taкeићи истакао је да овај пројекат има за циљ модернизацију јавног превоза у Београду, као и да је заснован на јако великој посвећености и раду Секретаријата за јавни превоз.  

– Систем јавног транспорта у градовима има све већу улогу у очувању животне средине. После истека овог трогодишњег пројекта очекујемо да ће оперативност и способност планирања самог секретаријата значајно бити побољшане и засноване на тренутним потребама. Исто тако очекујемо да ће приход од карата за коришћење јавног превоза бити побољшан – истакао је Такеићи и додао да му је драго да може да учествује у побољшању рада јавног превоза који, како је рекао, свакодневно користи.