уторак, 25. август 2020.

Град доноси два документа ради веће ефикасности и заштите од буке

Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић најавила је данас два нова документа која ће Град Београд у наредном периоду донети, а тичу се заштите од буке и веће ефикасности у овој области. Како је прецизирала, најпре је реч о стратегији „Акустичко зонирање Града Београда”, која ће с једне стране омогућити бољи рад еколошких инспектора, а с друге побољшање квалитета живота суграђана. Други документ је „Студија буке угоститељских објеката”.

– У зонама је одређена максимална дозвољена вредност нивоа буке на отвореном простору, изражена у децибелима, и на тај начин ће бити верификовани сви битни објекти, као што су саобраћајнице и угоститељски објекти. Након усвајања ова два документа, Град ће имати правни основ који ће омогућити промену постојећих прописа или доношење нових, који ће се надовезивати на одређену техничку документацију и обавезе за заштиту становништва и животне средине од буке – рекла је Ивана Вилотијевић.

Сви организациони делови Градске управе, везани за изградњу и планирање, мораће да користе крунски документ акустичног зонирања, који ће пак дати процењене вредности. Тренутно се те ствари користе на специфичан начин, додала је она, који још увек нема законску основу, што ће се по усвајању докумената управо и добити.

– Тако ће еколошки инспектор имати максималне могућности да делује на терену и неће бити забуне да ли је реч о туристичкој, стамбеној или „тихој” зони – објаснила је Ивана Вилотијевић.

Она је додала да би стратегија требало да буде завршена око децембра, а студија у јануару 2021, након чега би, отприлике до марта 2021. године, требало да буду промењени и прописи у овој области.

– Ово је озбиљан посао и Град Београд посвећен му је још од 2014, када је почео мониторинг. Када се документи буду донели, град ће имати решену методологију за буку како би се становништву обезбедио квалитетнији живот – казала је она за ТВ Прва.

Конкретно, овог јутра мерење је обављено на углу улица Краља Милана и Кнеза Милоша, које је једно од мерних места где се обавља мониторинг у пролећном и јесењем циклусу и где је дозвољена бука у вредности од 65 децибела. У овом моменту повећан је ниво буке и износи 75,9 децибела, што је само један од примера због чега Град и покреће читав процес боље заштите и решавања овог проблема.