субота, 29. август 2020.

Град Београд обезбедио 450 личних пратилаца

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је данас да је Град Београд за наредну школску годину обезбедио 450 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју.

Она је истакла да ће ова услуга бити бесплатна за све кориснике школске и предшколске деце.

– Услугу финансира Град Београд. Родитељи деце са сметњама у развоју, која су укључена у васпитно-образовни систем Републике Србије, немају никакве додатне трошкове – истакла је Наташа Станисављевић за ТВ Пинк.

Она је прецизирала да се захтев за услугу личног пратиоца подноси у надлежном центру за социјални рад према месту пребивалишта.

– Град Београд је ову услугу покренуо 2014. године када су била 44 лична пратиоца. Данас их имамо 450 и тај број ће до краја године бити увећан за 30, а током наредне за додатних 20 личних пратилаца – прецизирала је ресорна секретарка.

Станисављевићева је указала да током трајања пандемије вируса корона није било смањења социјалних давања из буџета Града Београда.

– Током пандемије воруса корона услуга личних пратилаца није престајала. Прилагодили смо се новонасталој ситуацији, уз упутства и препоруке Градског завода за јавно здавље. Обезбеђена је заштитна опрема и примењују се препоруке свих надлежних органа – подвукла је Станисављевићева.

Када је реч о прихватилиштима за децу, одраслa и стара лица, Наташа Станисављевић је додала да је ситуација у тим установама задовољавајућа, с обзиром на то да није било регистровних случајева заразе вирусом ковид-19. Она је истакла да је таква повољна епидемилошка ситуација остварена уз велико пожртвовање запослених социјалних радника у тим установама.

– Од првог дана обезбеђена је заштитна опрема за све кориснике и примењују се све неопходне мере како би се спречила појава вируса у установама социјалне заштите, док Прихватилиште за децу има и дезинфекциони тунел испред улаза. Спроведена је едукација запослених и сада деце која крећу у школу – закључила је ресорна секретарка и подсетила да је за кориснике социјалних услуга до краја године обезбеђено 35.000 заштитних маски и више од 12.000 литара дезинфекционих средстава.