субота, 29. август 2020.

Радојичић: Београдске школе спремно дочекују 1. септембар

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је данас да београдске школе спремно дочекују 1. септембар, те да је ризик од заразе сведен на минимум.

– У циљу заштите ђака и запослених од вируса корона обезбеђено је још новца за набавку заштитне опреме и средстава за дезинфекцију. Ризик од заразе сведен је на минимум, али ипак постоји, и зато је веома важно поштовање прописаних мера – указао је Радојичић за Танјуг.

Он је подсетио да је Секретаријат за образовање и дечју заштиту од почетка године уплатио школама више од 920 милиона динара.

– Реч је о новцу који се на месечном нивоу редовно уплаћује школама за основне потребе, од којег треба да набаве заштитну опрему и дезинфекциона средства. Такође, у наредним месецима биће издвојено додатних 460 милиона динара у те сврхе. Верујем да је то довољно новца да се обезбеде сва средства потребна за дезинфекцију и хигијену у школама како би ђаци и запослени били заштићени – појаснио је градоначелник.

Ове школске године ће, према његовим речима, у београдске школе поћи око 16.500 првака.

– Највише првака ће кренути у школу „Данило Киш” на Вождовцу (285), затим у школу „Никола Тесла” у Гроцкој (280) и школу „Павле Савић” на Звездари, која ће имати 238 првака – прецизирао је Радојичић.

Поновио је да престоничке школе спремно дочекују 1. септембар, који је ове године специфичан, имајући у виду епидемију вируса корона.

– У претходном периоду смо сви заједно – Министарство просвете, Секретаријат за образовање и дечју заштиту, директори школа и родитељи дали максимум да се ове околности дочекају на најбољи могући начин, односно са најмањим могућим ризиком.  Уколико се у некој од школа појави вирус такви случајеви биће пријављени Градском заводу за јавно здравље и тада ће епидемиолози одлучивати о даљем поступку – навео је први човек престонице.

Главна препорука родитељима је, истиче Радојичић, да додатно обрате пажњу и да дете, уколико постоји било каква сумња да је заражено вирусом корона, не шаљу у школу. Такође је указао да разговором и личним примером децу треба едуковати како да се заштите од ковида-19, али и да је веома важно да деца похађају школу у учионицама јер је то, истиче, најбољи начин образовања.

– Претходних месеци деца су у великом проценту изгубила ритам нормалног школовања, али верујем да ћемо им применом свих ових мера и у оваквим околностима обезбедити боље услове да наставе школовање – рекао је Радојичић.

Нагласио је да је важно да деца носе маске колико год је то могуће и поручио да се користе и платнене, које не само да штите већ су и еколошки прихватљивије у односу на маске за једнократну употребу.

Градоначелник је истакао да је, упркос епидемији, и овај распуст искоришћен за реконструкцију школа. Прецизирао је да су започети радови на обнови осам школа, укупне вредности од 155 милиона динара, од којих су неки завршени. Као примере великих инвестиција навео је реконструкцију Земунске гимназије која је у току и чија обнова кошта 370 милиона динара, као и завршене радове на новој основној школи у грочанском насељу Лештане, вредне 550 милиона динара.