четвртак, 15. октобар 2020.

Отворена манифестација „Надомак победе” у Галерији „Прогрес”

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас манифестацију „Надомак победе” која се одржава поводом 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату. У оквиру манифестације, посетиоци ће од 15. октобра до 1. новембра моћи да виде изложбу фотографија и плаката из времена Другог светског рата, изложбу дела декоративне и примењене уметности народног стваралаштва и заната из Русије, као и игране и документарне филмове са тематиком Другог светског рата.

Младеновић је изразио задовољство што има прилику да свечано отвори манифестацију која је, како је рекао, двоструког карактера.

– Изложба је резултат добре сарадње Београда и Санкт Петербурга, а као један од доказа те тврдње јесте и изложба декоративне и примењене уметности народног стваралаштва и заната из Русије, која се у нашем граду одржава већ 10 година, а коју приређују организације из Санкт Петербурга. Друга специфична вредност ове изложбе је чињеница да смо је припремили уз помоћ Руског дома, у знак сећања на 75 година од победе над фашизмом и 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату. У питању је веома значајан јубилеј, а Град Београд је пре неколико година манифестацију којом се обележавају сви значајни датуми из тог периода назвао „Дани слободе” – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, најзначајнији догађаји који се обележавају овом манифестацијом су ослобођење Београда у Другом светском рату – 20. октобра и ослобођење Београда у Првом светском рату – 1. новембра.

– Осим тога, током трајања манифестације, која је ове године донекле лимитирана због епидемије, обележавају се сви важни догађаји из наше историје, са посебним освртом на дешавања током Другог светског рата. Све то има за циљ да се сетимо људи који су дали своје животе у борби за слободу. Неговање ове традиције је важно колико и недопуштање било каквог покушаја ревизије историје, у смислу да се они који су били на победничкој страни сада представе у неком другом светлу, као и да се догађаји од пре 75 година прикажу другачије. Историју морамо увек приказивати у складу са чињеницама и свако „извртање и окретање” може да донесе несагледиве последице за будућност – истакао је помоћник градоначелника.

Он је додао да су овакве изложбе подсећање грађана Београда да су се пре 75 година одиграли догађаји од суштинске важности за историју овог града, али и народа и државе.

– Црвена армија и Народноослободилачка војска Југославије ослободиле су Београд од немачке окупације која је трајала од 1941. године, а ова изложба оригиналним сликама и пропратним текстом пружа својеврсну ретроспективу догађаја из тог времена. Можемо да видимо и како су изгледале мотивационе поруке чији је циљ био да се војсци и народу одржи морал, како не би дошло до посустајања пред крај рата. То је данас за све нас велика поука, како се ратна страдања и све оно што је донео фашизам средином прошлог века никада више не би поновило – закључио је Младеновић.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић је рекао да су овакве манифестације промоција одличних односа Србије и Русије.

– По правилу, овакве манифестације привлаче веома велики број посетилаца, пре свега страних туриста који овако нешто, осим у Русији, практично немају где да виде. Добро је познато колике су биле жртве руског и српског народа у Другом светком рату, а посебно је важно што су руске снаге директно учествовале у ослобођењу дела територије наше земље. Организацијом оваквих догађаја у Београду показујемо да живот није стао. Такође, овакве манифестације послужиће нам као припрема за време када ће ситуација са пандемијом бити прошлост и када ћемо се вратити нормалном функционисању – рекао је Поповић.

У име Амбасаде Русије присутнима се обратио Александар Кананихин, аташе за културу, који је прочитао писмо амбасадора Александра Боцана Харченка. Руски амбасадор је у писму изразио жаљење због спречености да присуствује отварању манифестације и честитао организаторима на свему што су урадили у склопу припрема за обележавање важних датума из историје.

Манифестацију организује Удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије „НВО Дворана заната” у сарадњи са Удружењем за очување традиције занатства и уметности „Наслеђе” и Националног савета руске националне мањине, као и уз подршку Туристичке организације Београда, Амбасаде Русије у Републици Србији и српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа.