четвртак, 15. октобар 2020.

Подршка спортским клубовима у Земуну

У организацији Градске општине Земун, данас је на Градском стадиону у Земуну одржано општинско такмичење у атлетици у оквиру пројекта „Школски спорт”, саопштавају из ове градске општине.

На атлетској смотри ученици основних и средњих школа такмичили су се у скоку удаљ, скоку увис, бацању вортекса, трчању на 60 метара, штафетном трчању, бацању кугле и другим дисциплинама. 

– Ребалансом буџета издвојићемо знатна средства за финансирање и суфинансирање годишњих програма спортских клубова који су се одазвали на конкурс Омладинског спортског савеза Земуна. Важно нам је да пројектом школског спорта и финансирањем земунских клубова који имају дугу традицију, подржимо бављење спортом, јер на тај начин стварамо будуће шампионе – рекао је члан Већа Градске општине Земун Драган Матијевић.

Такмичење је одржано по препорученим, превентивним епидемиолошким мерама и без присуства публике. 

Спорт у Земуну има дугу историју. Физичко васпитање, у данашњем смислу речи, почиње да се негује и развија у земунским школама крајем 19. века. Прво гимнастичко друштво је основано 1897. године. „Српски соко” је основан 1905. године, а за њим касније формирају се Хрватско и Немачко гимнастичко друштво. Прва лопта у Земуну појавила се 1904, а 1912. године Земунци су имали прву фудбалску лопту. Упознали су се са правилима „најважније споредне ствари”, да би 1913. године почело прво фудбалско такмичење. Поред фудбала, почетком 20. века у Земуну се развија и рукомет, женски и мушки, као и одбојка. Наравно, близина реке условила је да се у Земуну развију сви спортови на води.