четвртак, 5. новембар 2020.

Градоначелник Радојичић: Ситуација није охрабрујућа, потребно одговорно понашање

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је 20 одсто тестираних позитивно на вирус корона, да ситуација није охрабрујућа, као и да је потребно да се сви одговорно понашају и поштују прописане мере.

– Ситуација је озбиљна и сви заједно морамо да дамо максимум. Поново смо у критичној недељи ове пандемије, која има своју динамику, а оваква ситуација могла је да се очекује. Суштина је да својим одговорним понашањем успоримо тај ток и заравнимо криву заражавања – указао је Радојичић.

Он је поновио да се највећи број грађана придржава прописаних мера Кризног штаба, посебно најстарији становници главног града.

– Нажалост, 10 одсто људи се понаша неодговорно. Суштина је да се део те популације понаша неодговорно због самог страха од вируса корона, али има и оних бахатих који морају да се пронађу и казне, јер у 90 одсто случајева ти људи шире инфекцију – навео је градоначелник.

Додао је да су контроле у Београду појачане.

– За последњих шест дана у престоници је контролисано око 1.200 објеката. Само синоћ контролисана су 222 објекта, од којих су 193 угоститељска објекта, а остатак су малопродајни објекти. Десет санитарних инспектора је било на терену, и за девет објеката је писана прекршајна казна – прецизирао је Радојичић.

Он је за 10 до 15 дана најавио измену Закона о заштити становништва од заразних болести, којом ће се омогућити и већа контрола.

– Измене ће омогућити и Комуналној милицији да врши контролу и исписује казне на лицу места. То је само једна од мера. Ипак, најважнија је комуникација, посебно за оних 90 одсто становништва који поштују мере, а казне остају за оних 10 одсто који то избегавају да чине – указао је први човек престонице.